Najljepše kupalište je otvoreno: Već sutra ga “krste” glazbenici i pjesnici

Autor:Miroslav Šantek

Mlađahna konobarica je donijela čašu soka za moj stol. Led u njoj se odmah počeo topiti. Kao da je negdje nevidljiv sa strane stajao Vlado Kalember i pjevušio mi na uho prastari hit Srebrnih krila: Gledaj topi se led. Trideset u hladu, ljeto je u gradu. Sjedim na rubu terase kafića na petrinjskom Gradskom kupalištu na Kupi koji se prije nekoliko dana otvorio. U društvu dvije dame: Natalije Antić Bjelac, direktorice gradske tvrtke Poslovne zone Petrinja, njene djelatnice, nekad dugogodišnje novinarke a sada stručnjakinje za marketing, Kristine Jakopović i “ljetnog vlasnika” kafića, Josipa Pavišića koji je i ovo ljeto u najam od Grada, preciznije rečeno od tvrtke Poslovne zone Petrinja preuzeo ugostiteljski prostor. Paklena vrućina se uzdiže, a nas hladi blagi povjetarac s obližnje Kupe. Nagrađeni smo s pogledom na rijeku koja stoljećima miluje ovu obalu. Najljepše kupalište nadaleko je ponovno otvoreno i kako Josip kaže, ponovno se od 10 ujutro može s ove terase uživati u ispijanju kave na jedinstvenom mjestu. Dogovorio sam sastanak tu, na licu mjesta s Natalijom Antić Bjelac da mi ispriča što ima novo i što se sve ovdje ovog ljeta sprema.

POTRES NIJE OŠTETIO ZGRADU

18. lipnja smo službeno otvorili sezonu kupanja. Cijeli prostor kupališta je očišćen, pokošen i pripremljen za novu sezonu. Kao i prošle godine i ovog ljeta na kupače budnim okom paze spasioci u žutim majicama, a uz pomoć Josipovih prijatelja iz ronilačkog kluba Orca i dno rijeke je očišćeno i sigurno za kupanje, a također su postavljene i bove – plutajuće oznake na površini koje kazuju do kud je potpuno siguran prostor za kupače. Naravno, ponovo je otvoren i kafić koji posjetiteljima pruža mjesto za odmor i zabavu. Ono što je zabrinjavalo Petrinjce, pitanje da li je zgrada kupališta oštećena u potresu – stiglo je mišljenje statičara koji su je pregledali i koje kazuje da statika zgrade nije narušena. Sve je sigurno. Bila su mala oštećenja pored stepenica prema sunčalištu i WC-a, ali sve je to sanirano i popravljeno. Što se tiče nekih događanja, njih će sasvim sigurno biti jer direktorica Turističke zajednice se javila da priprema nešto, ali prvi događaj za građanstvo na kupalištu će se dogoditi već sutra.

PJESNICI I GLAZBENICI NAŠI PETRINJSKI

Mi iz Plesnog kluba Petrinia (Natalija je predsjednik kluba) smo došli na ideju da svakog 29. u mjesecu u 12:19 sati, kao spomen na taj datum potresa, održimo kratki umjetnički program. Sve do sada, to smo i činili u suradnji sa POU Hrvatski dom Petrinja, a sve se događalo ispred glazbenog paviljona u parku. Ovog puta, pošto je pola godine u pitanju i pošto imamo novi prostor, odlučili smo produžiti program i raspodijeliti ga na dva dijela i na dvije lokacije. Tako će sutra u 12:19 ispred glazbenog paviljona program započeti sestre Dora i Marija Lovreković, zapjevat će “mali Slavulji” – dječji zbor HPD Slavulj i nakon njih zbor umirovljenica Petrinjska lira. Kada padne noć, s početkom u 21 sat, ovdje na kupalištu će posjetitelji moći uživati u glazbi dvije mlade petrinjske glazbenice Iva Šimić i Sara Celić, a svoje stihove će kazivati Dubravka Mandić, Ines Kosturin, Slobodanka Boba Vuić i Vid Bešlić. Očekuje nas sat i pol programa.

SPEKTAKL PRED VRATIMA – LATINO VEČER

Nažalost, naš prostor u Hrvatskom domu gdje smo trenirali je uništen. Zgrada ima crvenu naljepnicu i neupotrebljiva je. Morali smo se snaći na drugi način, a pomoć su nam pružili vatrogasci koji su nam ustupili dvoranu za treninge, a uz donacije Elgrada i Gavriovića uspjeli smo postaviti novu podlogu na podu i ovim putem preko PS Portala im se svima zahvaljujem na tome. Nismo se predali, trenirali smo i dalje i otišli na prvo državno prvenstvo ove godine u Koprivnicu i vratili se s medaljama i novim najmlađim državnim prvacima, Tomas Svoboda i Katija Marjanović. Idemo polako dalje. A ovu subotu, 3. srpnja pripremamo po 13. put zaredom Latino večer. Svi koji su već vidjeli neke naše nastupe i ovog puta mogu biti sigurni da ih očekuje pravi plesni spektakl uz goste, čak iz Londona, tako da će se za Petrinju čuti i daleko. Petrinja je mali grad i ima priliku pokazati ono što nitko u Hrvatskoj nema priliku pokazati. Četiri vrhunska para s koreografijama, mladi plesači, gosti, to će biti više od sat vremena programa i svakako dođite i zabavite se i zaplešite s nama uz obalu Kupe.