‘Back to dance’ i ‘Tramvaj zvan žudnja’ za kraj sezone u ZKM-u

Uspješnu i izazovnu sezonu ZKM završava s dvije izvanredne gostujuće predstave: plesno-akrobatskim spektaklom BACK TO DANCE talijanske skupine Kataklò i dramskim klasikom TRAMVAJ ZVAN ŽUDNJA Kazališta Marin Držić iz Dubrovnika. 

Izvedba: 4. srpnja, 20h

KATAKLÒ: BACK TO DANCE
Redateljica i koreografkinja: Giulia Staccioli
Atletsko plesno kazalište Kataklò, Italija

Nakon godine dana bez predstava, pozornica i kazališta, Atletsko plesno kazalište Kataklò, najvažniji talijanski predstavnik fizičkog kazališta, na scenu se vraća slaveći novi početak: Povratak plesu govori o povratku plesača na scenu, o mogućnosti da napokon podijelimo teret emocionalna iskustva nakupljena i proživljena posljednjih mjeseci. Poigravajući se ironijom, energijom i snagom svojstvenim stilu Katakla, Povratak plesu izražava želje i potrebe s kojima smo se u posljednje vrijeme često morali nositi: slobodno hodati među ljudima, nošeni strujom, osjećajući se dijelom cjeline koja se odlučno kreće u istom smjeru ostajući kompaktnom usprkos poteškoćama. Nježan zagrljaj ili dan u prolazu, ponovno okupljanje na zabavi i prepuštanje bez razmišljanja.

Kataklo ‘Back to Dance

Elementi atletike te poezije, kojima se ova skupina ističe, vraćaju se na scenu kako bi nas očarali i oživjeli. Perspektiva se promijenila, ali izričaj je ostao isti.

Kataklò, čija je umjetnička začetnica Giulia Staccioli, energično je i izražajno plesno kazalište u kojem se vještim prepletanjem disciplina suvremenog plesa, akrobatskog i zračnog plesa te fizičkog kazališta tijelo uzdiže kao promicatelj eklektična i transverzalna vokabulara sposobna za prevladavanje jezičnih, društvenih i generacijskih barijera.

Kataklò u starogrčkom znači „plešem savijajući se i grčeći seˮ, odakle proizlazi stilsko obilježje skupine. Kataklòv stil temelji se na visokoj atletskoj pripremi i izvanrednoj plesnoj tehnici svih izvođača, svestranih i odlučnih u zahtjevnu fizičkom treningu. Izvođači aktivno sudjeluju u kreativnome procesu, a umjetnička ideja razvija se u improvizacijama koje potiču na eksperimentiranje. Kataklò je rad u nastajanju, generator inovativnih ideja, katalizator za poticanje suradnje.

Izvedbe: 5. i 6. srpnja, 20h

TRAMVAJ ZVAN ŽUDNJA
Tennessee Williams
Redatelj:PaoloTišljarić
Kazalište Marin Držić, Dubrovnik

Zamamna, osjetljiva uloga Blanche Dubois pripala je Senki Bulić, a uz nju je u naslovnoj ulozi Stanleya Kowalskog glumac splitskog HNK  Marjan Nejašmić Banić.

“Ne treba mi stvarnost. Treba mi iluzija”, kaže Blanche Dubois, i esencija teatra i mantre životne utopije zgusnuta je u toj njenoj replici iz ovog dramskog klasika.