Počeo potresni turizam: Biciklijada bike express vlakom Zagreb -Sisak, pa biciklima do Petrinje i natrag

Autor Antun Petračić 

Da je, bez pandemije Covida -19, epidemiološko-zdravstveno stanje normalno-normalno, ovog ljeta u Petrinji bi se održala cjelodnevna 19. po redu godišnja  biciklijada. Svakog lipnja ili srpnja ova  atraktivna turistička, zabavno- sportsko – rekreativna priredba uvijek je zanimljiva, bez razlike na spol i dob, pa i veteranima u godinama,  koji se u zdravom  tijelu osjećaju avanturistima, a među takve  ubrajam i sebe osobno.

Ponovo zbog epidemije i ove 2021.izostala je ona poznata klasična tradicionalna,  popularna masovna ljetna subotnjo-nedjeljna Biciklijada u Petrinji, s masom domaćih biciklista, ali i rado dolazećih iz susjednih gradova. Iz  Zagreba se ustalio  posebni  jutarnji vlak do Siska, pa biciklima  lijevom  stranom  Kupe do kupališta u Petrinji i istom rutom  noćni povratak, uz  program  prepun  sadržaja i ruta po izboru i volji: lakša obiteljska po gradu, zelena po okolici  ili zahtjevna adrenalinska po Banovini ili Pokuplju. 

Od ljeta do ljeta sudionici  rado prepričavaju svoje doživljaje, u mobitelima prelistavaju foto albume ili izrađuju pojedinačne, a iz bogatog fonda nagrada sretnici s dobivenom  opremom  i priborom ili glavnim dobitkom novog bicikla vrijednog nekoliko tisuća kuna, ostali zatečeni, iznenađeni,  posebno oduševljeni, obradovani.  

U razornom potresu prije pola godine teško  je oštećena i zgrada s uredom Turističke zajednice grada Petrinje, već je i srušena na adresi Trga dr. Franje Tuđmana br. 4., a u ovako ranjenom gradu  bez stare prepoznatljivosti nemoguće je organizirati onakvu  biciklijadu iz pamćenja i sjećanja. 

Ipak, u duhu tradicije, prvi puta udruženim snagama turističkih zajednica gradova Siska i Petrinje i njihove krovne Sisačko-moslavačke zajednice, u suradnji s Biciklističkim savezom SMŽ, odvožena je manja i jednostavnija, ali terenski proširena Biciklijada bike express.  

Imala je za cilj  po Sisku i Petrinji  pokazati  opseg razaranja i posljedice strašne elementarne nepogode, uz  laganu vožnju  rutom  od  44 kilometara i prateću ugostiteljsku ponudu. Sve ovo doživjeli su bikeri u središtu Siska i razrušenoj kulturno povijesnoj jezgri Petrinje, do kamo su dopedalili  uz lijevu obalu rijeke Kupe preko Vurota i Bresta, pa nastavili preko Češkog Sela i Mošćenice do ukrcaja u Capragu za povratak. Okrjepa i hrana organizirani su u  poznatim izletištima u Brestu i Komarevu.  

Putnicima   iz vlaka od Zagreba i pridruženim biciklistima Siska i Petrinje po našem je gradu  o starome i novome kazivao  stručni turistički vodić Igor Žilić. Zaustavili  su se kod maksi suvenira stucke na ulazu u grad kod Pigika, a u parku oko crkve sv. Lovre, sada  bez križa na vrhu tornja, i razdrmanog  glazbenog paviljona pa ograđenog zbog sigurnosti prolaznika.  Gundulićevom ulicom prošli su uz  napuštene i za ulazak zabranjene  zgrade  gradske uprave, srednje škole i Prve osnovne škole, vidjeli golemu prazninu na mjestu nekadašnje stare tvornice Gavrilović, zastali na Trgu hrvatskih branitelja bez donedavne Robne kuće Petrinjke i također na izlazu iz Petrinje prema Sisku, kod spomenika pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima na Senjaku. 

Nakon ovakvog  turističko-biciklističkog udruženog  međugradskog ovoljetnog biciklotura za Sisak i Petrinji, postoji nada da se početkom jeseni održi donekle  slična nekadašnjoj samostalna Biciklijada  Petrinje. 

–Možda će je biti, razmišljamo o početku  rujna s  novom  školskom godinom. Za za sada je tek možda, jer će sve ovisiti  o  epidemiološkoj   situaciji – kaže Ivanka Držaj, direktorica Turističke zajednice Petrinje. 

Iz njihova novog uredu na novoj adresi u sigurnoj zgradi, u javnost je poslan poziv svima zainteresiranima za ljetno natjecanje iz online akcije „Volim Petrinju za ljepšu Hrvatsku“. Do 16. srpnja traje prijavljivanje za  najljepši vrtni detalj – balkon i turističke subjekte koji su obnovili svoje objekte i unaprijedili ponudu novim sadržajima. Svi detalji ovog izbora objavljeni su na službenoj web stranici Turističke zajednice Grada Petrinje. 

Naš ps-portal. eu  i u ovoj akciji  (po)ostaje tradicionalni  medijski  pokrovitelj!