Tri hladna, usputna, piva

Autor: Marjan Gašljević

Ono vani pripeka. Nikoli na putu iz Zagreba za Metković zasta u jednoj usputnoj birtiji opterećen stalnim napadajima misli i želje za hladnim pivom. Kako to baš ne priliči njegovoj razini raspustio Nikola kravatu na „pola dvanaest“, raskopčao dva gornja dugmeta košulju i razvalio neizbježni smeđi sako pa zastao na vratima kafića da mu se umorne oči priviknu na sumračnu unutrašnjost. Usprkos činjenici da je Brnjica dovukla more turista u kafiću nekako praznina samo u jednom uglu s pogledom na more sjede dvije mlađahne ženske osobe.

„Jel’ slobodno?“, pristojno priupita razgaljeni Nikola pokazujući za njihov stol. Curke se malo zgledaju pa jedna progovori: „Slobodno je ali se ničemu ne nadajte jer  smo mi lezbijke.“ Zastane Nikola, trgne zbunjeno glavom pa upita: „Ma daj kaži što su to lezbijke?“ „Ma znate, mi vam volimo cure.“ Pristojno odgovori jedna uz osmjeh. Razvuče Nikola usta u širok, zadovoljan osmjeh pa rukom mahnu konobaru: „Momak, daj tri ‘ladne pive za tri lezbijke. Znate, i ja volim cure.“

Zadovoljan se zavali u društvance pipkajući bocu hladnog piva sve kontajući u sebi: „Šteta što i Božo nije išao sa mnom.“

Ma boli, u principu, Nikolu što nam je „yutel“ obezglavljen. Više mu nedostaje, ako već nema Bože, što u bircu nije zastao Kazo. On je zaglavio u nekoj drugoj ladovini a mogao je „reči“ rundu i ako je to nešto teže jer je njemu milije kada mu se daje. 

Za Kazu, dok leži u ladovini, kažu, znojeći se od rada, vrijedni odvjetnici da ga se „yutel“ neće samo tako lako riješiti. On je, naime, toliko nevin da bi i Nikola stavio ruku u vatru za njega. U stvari, kada bi pitali odvjetnike, ima li u Hrvatskoj itko tko nije nevin? Osim, naravno cucka Gare i babe Minke. 

U stvari, tko je uopće Kazo? Ako Premijer, koji inače sve zna, kaže da nema pojma tko je taj lik kako da zna šira javnost? 

Kazo, kažu, ima nešto nekretnina. Kažu, isto tako, da su sve kupljene legalno isto kao u Grlić Radmanove, Miloševićeve, Vidoševićeve i mnoge druge. Naravno da su kupljene legalno samo ne pitajte od kuda novac za tu kupovinu. To je sasvim drugi predmet iz nekog drugog vremena za što se danas više ne propituje. 

I dok Nikola sladostrasno cokće jezikom na hladno pivo u saznanju da je u dobrom društvu koje listom voli ženskinje koplja se lome oko najnovijih „delta“ i „lambda“ virusa. Da li će necijepljeni smjeti u trgovačke centre ili ne? Da li će zaposlenici javne uprave i javnih poduzeća uopće moći raditi ako se ne cijepe? Da li će uvaženi Hasanbegović, koji kaže da nije antivakser ali se neće niti cijepiti, moći sudjelovati u radu Sobora i pridonositi svojim diskusijama kvaliteti „proizvoda“ koji izlaze iz te „javne kuće“?

Na zadnje noge su se digli, pored oporbe, i svi pravni stručnjaci. Šefovi katedri za Ustavno pravo, specijalisti, doktori znanosti upravo iz članka Ustava koji govori o pravu svakog, pa i običnog, hrvatskog građanina uvjeravajući Naciju da je to oko zabrana necijepljenima protiv ustavno zaboravljajući na činjenicu da je protiv ustavno samo ono za što Premijer tvrdi da je to – to dok mu istovremeno onaj lik u crnoj halji do zemlje klima glavom  iza leđa toliko da mu čak i klimavi gebis poskakuje. 

Uživaj Nikola, uživaj, mogao si izborom društva za stolom proći i gore. Toliko gore da ne bi ni u pet Šprajcovih emisija uvjerio javnost da si nevin.