Moj je veći!

Svašta se na ovom svijetu radi da bi se pokazala moć. To vjerojatno  ovisi i o zemlji u kojoj živiš ili o kulturi nacije. U svakom slučaju izgleda da je ljudski da se nešto pokaže što bi simboliziralo moć. Evo nekoliko primjera.

Jedno vrijeme su se gradili neboderi. Ameri su htjeli pokazati da znaju sagraditi najvišu zgradu na svijetu pa su napravili Empire State Building u New Yorku. Ta zgrada je godinama bila najviša zgrada na svijetu. Onda je došao Sears toranj u Chicagu, a ubrzo poslije toga Patronas Tower u Kuala Lumpuru (Malezija), da bi na kraju bila sagrađena zgrada Burdj Dubai u Dubaiu. Onda je tom šefu u Dubaiu ponestalo love da bi završio te svoje građevinske krivine. Nekih 20 milijardi dolara je dobio na poklon od svog burazera (šefa u susjednoj zemlji koji živi u gradu Abu Dabi). Lovu nije morao vratiti ali je za uzvrat toj velikoj zgradi morao promijeniti ime. Sad se taj toranj zove Burdj Kalifa. Tako se pokazuje moć.

Neki parajlije si kupe jahtu (npr. Abramović), a neki si kupe avion (Bill Gates, na primjer). Arapski šeici imaju više aviona. Jedan za sebe, onaj najveći, a malo manji za svoje žene. Ženama treba avion kad idu u shopping u Pariz. A tek ovaj neki najnoviji optočen dragim kamenjem! Wau…

Oni malo siromašniji si kupe auto. Radi se o autima od preko milijuna dolara. Ako je auto jeftiniji, e onda taj vlasnik uopće nije važan. Neki ljudi si kupe otok. Onda si ga tako urede  pa pozovu samo svoje birane, najmilije goste. Takav je Englez Branson (Virgin Atlantic) pa neki Epstein (sex skandali s engleskim princem). Da se ne zaboravi i naše gore list Joža iz Kumrovca kojem nije bilo dosta imati jedan otok pa je imao 14 komada. Eto, nisu bili njegovo vlasništvo (svaka čast) ali su mu bili na raspolaganju nekih 35 godina.

Radi se o pokazivanju moći. Oni koji nemaju otok, zlatne slavine, tornjeve, brodove ili aute jer to ne mogu platiti, ponose se svojim spolnim organima. Zato i postoji izreka: E moj je veći od tvoga!   

No prije par dana sam na TV vidio još jedan način kako se pokazuje moć. U Iranu je instaliran novi vođa. Oni svog vođu zovu Ayatollah. Njegov prvi govor je bio nezaboravan. Sjedio je za stolom na kojem je bilo, ni manje ni više nego 60 mikrofona. To je nešto nevjerojatno. Pa pogledajte sliku. Slika u stvari kaže: „Gle mene koliko sam važan!“

Pretražio sam cijeli internet ali niti jedan predsjednik u povijesti nije imao toliko mikrofona. Staljin, Hitler i Mussolini su znali imati 3 do 4. Tito isto tako. Onda su se godinama smanjivali brojevi mikrofona dok nije ostao samo jedan. Pogledajte sve novije državnike: Trump, Biden, Boris J, Macron itd, imaju max 2 mikrofona, uglavnom jedan. I onda se pojavi gospon Ayatollah iz Irana da pokaže tko je važan na ovom svijetu. Normalno ima samo dva mikrofona ali kad je nešto jako važno, e onda se mora pokazati sa 60 mikrofona raznih boja.

I na kraju svega zaključak. Moć se treba pokazati. Nije važno kako ali je važno da se vidi i da se o tome priča. Sve to ovisi o kulturi nacije i naravno, o osobi koja hoće pokazati koliko je važna. Moglo bi se reći da moć nije ni loša ni dobra ali onaj tko ju ima, pokazat će kakva je. I na kraju neki Robert Heinlein (pisac naučne fantastike) je jednom rekao: „Nemojte nikad podcijeniti moć gluposti!“  Eh, da…

By Marijan Jozić