Kao u filmu: pred ponoć zatresao potres, u šumici se upalila ukrasna rasvjeta na drveću

Autor:Miroslav Šantek

Bilo je to pred ponoć. Dugi, vrući, ljetni dan je brojao svoje posljednje minute. Teška noć bez zraka je prekrila Petrinju. Završila je polufinalna nogometna utakmica aktualnog kovid Eura u Londonu. Mediji su se raspisali o katastrofalnom suđenju i prolazu Engleske u finale gdje ih čekaju Talijani. U igri pred san na bještavim zaslonima su i Vili i prvi policajac i još mnogi iz Hrvatske vlade koji i dalje pokušavaju nagovarati ljude na cijepljenje protiv korone lošom taktikom. Loše im i ide.

A onda se zatreslo. Osjeti se kao da sama zemlja pošalje u treptaju oka neki upozoravajući signal, a odmah se poslije toga kuća zatrese. Začuje se neki zvuk na krovu i zatresu se zidovi. Kako se sve to brzo odigra, srećom brzo i prođe. U par sekundi koje su sasvim dovoljne da još uvijek budne ljude odvuku do njihovih mobitela i računala i da napune zidove društveni mreža potresnim objavama. Po tko zna koji put. Hladna statistika je zabilježila potres magnitude od 2.5 po Richeru oko 23.50 sati kod Gline. Kako javlja EMSC, epicentar potresa je bio 14 kilometara od Siska, a bio je na dubini od pet kilometara.

Ako ste nakon potresa odlučili udahnuti malo noćnog zraka prije spavanja i prošetati sačuvanim dijelom grada, mogli ste naletjeti na potpuno nestvaran, filmski prizor. Na prostoru šumice – drvoreda divljih kestena i iipa, u neposrednoj blizini zgrada OŠ Dragutina Tadijanovića i Učiteljskog fakulteta – Fihplaca, svijetle stotine ukrasnih lampica omotane na debla drveća. Kao da je Božić usred ljeta. Čini se da ovo ukrašavanje može imati veze sa nadolazećim teniskim spetaklom koji će se idući tjedan održati na novom sportskom igralištu pored škole.