Radišni dalmoš Mladenko

Autor: Marjan Gašljević

Kada u ulici naše ljetne destinacije začuju poznati jingl Familly frosta moji malci se odmah daju u trk ususret šarenom kamiončiću koji se javlja tim jinglom. Nije njima fora sladoled koji će izabrati od mnogobrojnih već daleko više striček Mladen koji vozi kamiončić. 

Mladen je samo naizgled sasvim običan lik koji prodaje sladoled i drugo iz ponude. Mladena treba upoznati i što ga više i bolje upoznaješ vidiš da je zbilja neobičan. 

Stereotip je kod nas kontinentalaca da su dalmatinci uglavnom komotni ljudi koji baš nešto i ne vole raditi a fjakati mogu cijeli dan. Mladena sam upoznao davno i ne sjećam se kada. Mladen je iz Šibenskog zaleđa iz lijepog mjesta Stankovci poznatog kao „vrata Šibenika“ gdje su za Hrvatsku teške i slavne 1991. godine zaustavljeni agresori, obranjen Šibenski most i na taj način spriječeno „presijecanje“ Hrvatske. Mladen je, naravno, bio jedan od prvih „Poskoka“, tako se, naime, zvala njihova, Stankovačka, bojna, koji je sudjelovao u toj važnoj akciji. 

Stankovci su poznati i po proizvodnji maslinova ulja  ali i vinogradarstvu i odličnim vinima. Uz sve to tu su u povrtlarski proizvodi koje uzgajaju i nude vrijedni stanovnici ovog mjesta. I ako živi u Zadru veći dio vremena provodi na svom OPG-u u Stankovcima a vrhunsko maslinovo ulje iz njegovog maslinika kušat će i uživati u njemu oni koji ga znaju. U ljetnoj sezoni Mladen vozi i prodaje asortiman Familly frosta pa ako ga zapitate za maslinovo ulje rado će vam ga donijeti kada slijedeći put navrati u vašu ulicu. 

Koliko je Mladen svestran možete vidjeti i na kanalu Youtube i iznenaditi se u ljepoti i vidovitosti njegovih stihova. 

Osobno mislim da je posebna vrijednost Mladenova društvenog rada okupljanje veterana Domovinskog rata Stankovaca koji slave svoj dan 8. rujna u spomen na pobjedu kod Šibenskog mosta a kroz taj rad i kao predsjednik Udruge promiče zajedništvo i toleranciju te ostale društvene vrijednosti kao i kulturno stvaralaštvo veterana. 

I pored svih zadatih si obaveza Mladen je zaljubljenik u marku automobila za koji, danas, rijetko tko zna. Sunbeam je njegova opsesija a u garaži ima jednog kojeg prepravlja na električni pogon i to mu, kaže, liječi dušu. 

Mladena zbilja vrijedi upoznati i popričati s njima te uživati u pozitivi koju širi svojim razmišljanjima. 

I danas smo nabrzake, jer on u sezoni jednostavno nema vremena, popričali, popili čašu hladne vode  da bi on „odsvirao“, na radost malaca, niz ulicu. Ne zaboravimo, danas je ovdje skoro 40 celzijevaca. 

E pa Mladene sretno Ti i da što prije provozaš svog Sanbina.