Glazba u starinskim crkvicama Turopolja, Posavine i Pokuplja: Festival drvenih kapela Sancta Barbara i u brestovskoj sv. Barbari

Novinar Antun Petračić

Po cijeloj Lijepoj našoj u ove prevruće ljetne dane (i noći) pripremaju se ili već traju i održavaju se raznovrsne priredbe, fešte, festivali, smotre i događanja kojih je narod silno željan jedva dočekao. Sjećanja su  na  lanjsko totalno „zatvaranje“ svih javnih zbivanja za  epidemiološku zaštitu od napada zaraznog covida 19. 

Ove subote svečano se  otvaraju čuvene Dubrovačke ljetne igre, tijekom tjedna i osobito vikendom  raspjevan je Split sa svojim najpoznatijim festivalom zabavne glazbe, južnije uz more vrijeme je festivala klapa Omiš, u unutrašnjosti Dalmacije okupljeni su glumci na svome Festivalu u Zagvozdu, Glasno! naziv je koncertnog programa na tvrđavi sv. Mihovila usred Šibenika, na Opatovini u središtu metropole traje Zagrebačko histrionsko ljeto… 

Svu ljepotu narodnih nošnji, pučkog  pjevanja, poskočica, konjskih  zaprega i svekolikih ostalih pučkih običaja i etno tradicije pokazali su domaći sudionici i gosti tradicionalnih Đakovačkih vezova… 

Ima toga  sličnog u mnogim drugim  mjestima i gradovima Hrvatske, a među ove samo ukratko navedene i  poredane kulturne  priredbe i manifestacije, s ponosom ubrajano i u  našem širem okruženju i samoj blizini Petrinje trajanje i okončanje Festivala drvenih kapela Sancta Barbara 2021. 

Sedam koncerata održano je u drvenim kapelama Turopolja, Posavine i Pokuplja, a počelo  u sv. Barbari u Velikoj Mlaki i završilo u sv. Barbari u Brestu Pokupskom. Višečlani ansambli i glazbeni solisti ili dueti koncertirali su u  kapeli Ranjenog Isusa u Velikoj Gorici, kapeli sv. Florijana i Sebastijana u Donjoj Gračenici, kuriji Modić-Bedeković Donja Lomnica i kapeli sv. Josipa u Cerju Letovaničkom. 

– Riječ je o turistički atraktivnoj, a nedovoljno prezentiranoj kulturnoj baštini, Festivalom drvenih kapela upriličeni su vrhunski glazbeni programi u prostorima koji nemaju kapacitet za veliku publiku, ali zato atraktivnošću programa i prostora u kojima se održavaju, mogu privući publiku i pozornost na društvenim mrežama i na taj način izravno utjecati na razvoj publike i kulturnog turizma Turopolja, Posavine i Pokuplja.
Program festivala sastavljen je  raznovrstan, od rane i klasične glazbe, do world music i gospela u izvedbi vrhunskih umjetnika. Ovim projektom na inovativan način pristupa se razvoju publike, osiguravajući dostupnost kulturnih i umjetničkih programa u prometno dislociranim područjima u kojima je smješten najveći broj sačuvanih drvenih kapela. Također, ovaj je  projekt značajno pridonio  povećanju vidljivosti kulture u medijskom prostoru – o Festivalu je rekla  producentica Valentina Badanjak Pintarić. 

U kapeli sv. Barbare u Brestu Pokupskom ovogodišnje izdanje Festivala drvenih kapela završilo je nastupom  sjajnih  glazbenica – Tamare Coha Mandić, flauta i Diane Grubišić Ćiković, harfa. Program – Suite antique: Michael Amorosi, Nino Rota, Alberta Suriani, Petar Obradović, John Rutter. 

Tamara Coha Mandić, flauta,  solistica je Simfonijskog orkestra HRT-a, a Diana Grubišić Ćiković, harfa, profesorica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, kao  duo  djeluju od 2003., održale su koncerte na mnogim glazbenim festivalima u zemlji i inozemstvu, izvode najvrjednija  originalna djela za  harfu i flautu, do sada su objavile jedan zajednički nosač zvuka, a  u pripremi su im još dva, među kojima će  jedan CD biti  s djelima hrvatskih autora pretežno skladanima za njihov duo. 

Uključivanje u Festival  drvenih kapela Sancta Barbara  2021. godine značajno je za  grobljansku kapelicu sv. Barbare i važno samom selu  Brestu Pokupskom. 

Ono se  spominje  u izvornoj pripovijesti iz 16. stoljeća, opisuje presudnu bitku s Turcima,  a  pod nazivom “Cvijeta Brestovskova ili Krv za krv” napisao je Zvonimir Pužar. Na području ovog sela pronađeni su ostaci kaštela Brest iz 1580. godine. Ovdje  je sačuvano dvadesetak tradicijskih pokupskih kuća, od kojih je Etno kuća Jurinec u gradskome vlasništvu, a nakon obnavljanja  poslije Domovinskog rata sada  joj je potrebna daljnja nova sanacija  zbog novih oštećenja u nedavnim potresima. 

U južnom dijelu sela, prema Petrinji, nalazi se mjesno groblje i kapela Svete Barbare izgrađena prije 350 godina, a u potpunosti srušena granatiranjem iz okupirane Petrinje 1991. te obnovljena nakon rata.

Ostvarila se želja  za   koncertom u  kapeli sv. Barbare u Brestu Pokupskom na  prezentiranju i promoviranju vrijednih oltara spašenih iz stare drvene kapelice uništene u Domovinskom ratu, a koji datiraju iz 1673. godine i dio su najvrjednije sakralne baštine Sisačke biskupije, objavili su organizatori ovoljetne manifestacije. 

Na njihovoj mrežnoj stranici www. festivaldrvenihkapela.com dostupne  su sve video snimke s lipanjsko-srpanjskih koncerata 2021. godine.