Honolulu baby!

Opet se pokazalo da dobra vijest nije nikakva vijest. Da je bilo mrtvih, već tjedan dana bi novine bile pune priča o tome. Evo, da barem za PS Portal nešto o ovome  napišem. Pošto su na PS Portalu samo dobre priče, onda ova priča baš ovdje i pristaje.

„Transair“ je neka firma koja avionima prevozi teret između Havajskih otoka. Hawai su jedna od 50 američkih država. U stvari pedeseta jer su je Ameri anektirali 1956. godine. Tamo je prije bio kralj koji se zvao Kamehameha. Tko zna, možda je bio Bosanac kad mu je u imenu dva puta ono Meha. Dakle,  kralj Meha koji je vladao tim tropskim otocima na kojima sam bio dva puta. Između mojih posjeta prošlo je 20 godina pa sam uspio vidjeti kako civilizacija uništava prirodu. Negdje početkom 80-tih je to bio zemaljski raj, a sada je isto takva strahota kao Ibiza ili kakva destinacija gdje dolazi previše turista pa sve pokvare.   

Ali, da se vratim avionima. U rano jutro (2:45 sata) 2. srpnja 2021. teretni avion Boeing 737-200 firme „Transair“  poletio je iz zračne luke Honolulu prema otoku Maui koji je stotinjak kilometara južnije od otoka Oahu (gdje je Honolulu). Taj Boeing 737-200 je dosta stari avion. Takvih ima malo jer su uglavnom zamijenjeni modernijim 747-300 ili 500 ili 800 ili MAX. Dakle, stari tip Boeinga. Skoro odmah nakon polijetanja  otkazao je jedan motor. Kad otkaže motor, posada odmah mora odraditi check listu za operaciju s jedni motorom i onda se mora odlučiti da li da idu dalje ili da se vrate ili da idu na alternativni aerodrom. S jednim motorom još nije nekakva frka jer taj motor može uraditi sve što bi se moralo i s dva motora, dakle letjeti i sletjeti. Malo je frka u tome što baš nema alternative ako i taj drugi motor otkaže.

U avionu su bila dva pilota i samo teret. Piloti su odlučili  vratiti se natrag u Honolulu. Dok su odrađivali chek listu i pravili desni krug da se vrate natrag, otkazao im je i drugi motor. Dakle, to se jako rijetko dogodi. Skoro nikad, ali dogodilo se. Avion bez motora je u stvari, jedrilica i može se samo spustiti. Ovisno o visini, to spuštanje može trajati maksimalno 30 minuta. No pošto oni nisu bili jako visoko, spuštanje je trajalo kratko. Imali su mogućnost da slete na jedan bliži aerodrom koji se zove Kalialoa ali i to im je bilo predaleko jer su bili na visini od samo jedan kilometar. Dakle, morali su sletjeti na površinu oceana samo 13 km od piste aerodroma Honolulu ili 5 km od piste aerodroma Kalialoa. Oba pilota su isplivala iz aviona i kasnije spašena od strane američke obalne straže. Avion je odmah potonuo i sad je na dubini od 420 stopa što je oko 130 metara.

U to vrijeme su bili mali valovi od svega 1.5 metra. To je u očima čitatelja možda puno ali na Hawaijma su uglavnom valovi od 2 do 4 metra. Sreća da su na tom mjestu bili relativno mali. Ja to znam jer sam se tamo skoro utopio u tako velikim valovima. Ali to je jedna sasvim druga priča.    

Istraga je još u toku jer je jako neuobičajeno da otkažu oba motora. S jednim motorom avion može održavati i visinu i brzinu i ne bi bio problem vratiti se natrag u Honolulu ili odletjeti na aerodrom Maui. Ronioci su već pronašli avion i uočili da je jedan motor čak odvojen od krila aviona. Bit će zanimljivo saznati zašto su motori otkazali. U svakom slučaju, sve je dobro prošlo i nije bilo žrtava. Oba pilota su dobro (sreća što znaju plivati). Upravo to je razlog da novinari o tome ne pišu jer nema mrtvih pa nije neka senzacija.

Dakle, firma je ostala bez aviona, netko je ostao bez tereta, piloti su živi i sve je dobro prošlo. Obalna straža je odradila svoje i život teče dalje uz pinakoladu i hula plesačice.  Zbilja dobra priča!

By Marijan Jozić