Drugi put – rakijica

Autor:Miroslav Šantek

Sa sjevera idu kiše. Njemačke .Osjetno se mijenja vrijeme. Nesnosna sparina je popustila i osvježavajući vjetrić ugodno hladi goste na terasi petrinjskog Gradskog kupališta na Kupi. Prava, ugodna ljetna večer, baš kao u neka sretnija vremena spustila se na ovo legendarno mjesto. Na terasi je postavljena mala, ozvučena i osvjetljena koncertna pozornica, a s nje dopire zvuk kojeg već dugo nismo čuli uživo – električna gitara, bas i bubanj sviraju rock.

Stigao sam na drugi set svirke. Moja ekipa se već ugodno zavalila za stol u neposrednoj blizini, a pive su se nakotile ispred nas. Jedna runda od tri pive – 42 kune. Nije neka gužva, vlada sasvim ugodna atmosfera na početku još jedne manifestacije Ljeto u Petrinji koju organizira Turistička zajednica Grada Petrinje. Novca je uvijek premalo, stožeraši i korona su učinili svoje, a potres je sve “dokusurio”. Realno gledano, treba biti jako zadovoljan i sretan s mogućnošću hladnog piva u rukama i besplatnim koncertom Telefon Blues Banda – skupine glazbenika koji su klupska atrakcija već dugi niz desetljeća, a članovi koji se često nadopunjavaju po potrebi su sve odreda legende hrvatskog i ex-yu rocka. Njihov repertoar je većim dijelom sastavljen po načelu stare filozofije koja kaže da su sve dobre pjesme snimljene šezdesetih. I ove večeri su nam isporučili seriju zimzelenih hitova Jimi Hendrixa, Erica Claptona, Santane, ZZ Topa…

Dva sata izuzetno kvalitetne svirke su brzo proletjeli, a pljesak publike ih je uspio vratiti i na bis. Tko voli ovakvu vrstu glazbe došao je na svoje. Pri samom odlasku za Zagreb, uspjeli smo za naš stol privući i čovjeka koji jako dobro riješava gitarističke jednadžbe, jednostavno rečeno majstora svog zanata i vjerojatno najboljeg rock gitarista koji je svirao na ovom kupalištu – Vedrana Božića. O njemu se u biti dosta i jako malo zna. Pogotovo u medijima. Čovjek je vrlo jednostavno pristupačan i zabavan i rado je odgovarao na pitanja o dogodovštinama sa sviranjem u brojnim bendovima. On je profesionalac koji će sasvim sigurno riješiti svaki problem i često je gostovao na albumima mnogih poznatih imena. Jedini je gitarista s ovih prostora koji je imao čast svirati zajedno sa Jimi Hendrixom. Od tog nema dalje. Uglavnom, nudili smo ekipu s pićem, ali su oni žurili za metropolu. Kažu da su sretni jer ovo je prva gaža, prva svirka ove godine jer je korona neumoljivo ovu struku skoro potpuno uništila. Saznali smo i zanimljiv podatak da je Vedran u Petrinji, a zatim i u Sisku služio vojni rok. I dogovorili rakijicu kad drugi put dođu u Petrinju.