Hrvatska u narančastom

Autor: Marjan Gašljević

I taman kada je Hrvatska krenula u turističku sezonu čiji su prvi pokazatelji optimistični Europa nas je stavila u „narančasto“. Svi znamo, ili bi bar trebali znati, koliko nam znači turistička sezona posebno poslije proteklih 501 dan COVID cijeđenja. U ovoj nimalo lijepoj priči prijateljstvo s Ursulom i Charlesom nam zbilja ne znači ništa. Tu nam oni pomoći ne mogu, pomoći si možemo samo sami – odgovornim ponašanjem i, prvenstveno, cijepljenjem. 

Jutros sam u lokalnoj trgovini nazočio sceni koja mi je definitivno pokvarila dan. Dvojica Slovenaca, po govoru i tablicama na automobilu, odbijaju staviti maske na lice dok ih prodavačica, na rubu plača, moli da ih stave ili izađu iz prodavaonice. Likovi 30 – 40 godina samo se smiju i odmahuju rukom na molbe djelatnice koja cvili: „Molim vas stavite maske, kaznit će nas.“

Što ta jadna ženica može dvojici neodgovornih rumonja kojima je sve to zajebancija. Neka idu u „Deželu“ i neka se tamo tako zajebavaju ako imaju muda. Nije što će prodavačica biti kažnjena, što zbilja nema veze s zdravom pameću, nego je u prodavaonici dvadesetak kupaca s kojima se rumonje naguravaju u tijesnom prostoru između polica i na blagajnama. Što, u stvari, možemo učiniti s takvim neodgovornim osobama koji ugrožavaju svojim ponašanjem i zaposlenike i sve ostale građane koji čuvaju sebe i druge poštujući epidemiološke mjere? U principu, obzirom da na sve načine, razumljivo, pokušavamo privući i zadržati što veći broj turista i zaraditi nešto za pusti opstanak, umalo ćemo doći u situaciju da tim i takvim bahatim likovima „zanosimo jaja na krivini“ kada uđu u „Hrvašku“. 

Kako stati na kraj i koliko – toliko dotjerati u red ponašanje u ovoj nimalo svijetloj situaciji nije moje za mudrovati a nisam za to niti sposoban ni mjerodavan to moraju, baš moraju, odraditi neki drugi zaduženi i stručni a meni ostaje samo da brinem i trudim se iznaći načina da mi takvi neodgovorni likovi ne pušu za vrat i kašljucaju u lice pa makar bilo i pokriveno maskom. Najgore je što nam se može desiti da račune neodgovornosti plaćamo sa zateznim kamatama i onda se pitamo „gdje si bio . nigdje, što si radio – ništa“.