Kačićeva stenje pod teškim teretom. Zašto se ne otvori Trg dr. Franje Tuđmana i Nazorova?

Autor:Miroslav Šantek

Kačićeva ulica u Petrinji je par stotina metara dugačka, spaja Turkulinovu i Gajevu, uska je i oduvijek jednosmjerna. Jedna je od onih napravljenih prvenstveno za pješake – stari Petrinjci ju nazivaju Bogdat jer označava neku granicu strogog centra gdje bi se šetalo po korzu, pilo kave, pričalo i družilo, išlo u kino, a budući ljubavnici bi se tu znali rastajati i pozdravljati do drugog susreta. Bila su to druga vremena. Bez automobila, ali i bez potresa. I bez briga današnjih stanovnika.

Razorni potres je sve promijenio. Središte Petrinje ne liči na sebe. Promet kakav smo poznavali do prije pola godine je potpuno drugačiji. Kako je usred trešnje stradao strogi centar, postao je opasan za prolazak, a određeni su alternativni pravci koji su uništavali već prilično uništene ceste razrovane projektom Aglomeracije. Kad bi svi petrinjski vozači prijavili štetu na automobilima koju su zadobili vozeći se gradskim ulicama cifra bi letjela u nebo. Svi žele što manje rupičastu podlogu i što širu, a to je moguće samo u središtu grada. Ali u čemu je problem?

Država je obećala da će popraviti štetu u Petrinji. Brzina i način njihovog djelovanja je posebna priča, ali ono što oni pokušavaju je prvenstveno ukloniti ruševine i objekte koji su doista stvarna opasnost za prolaznike i automobile. Nakon što su uklonjene stambene zgrade na početku Gajeve, ponovo se za promet otvorila ta u ovim aglomeracijsko – potresnim uvjetima dobro održavana ulica i stavila Kačićevu u tešku situaciju. Neprestani promet svih vrsta i kategorija vozila svaki dan neporestano uništava njenu podlogu. Pojavljuju se velike rupe koje se stalno zakrpavaju, a kako je živjeti stanarima koji spavaju na par metara od rijeke automobila koja neprestano teče, možemo samo zamisliti. Mnogi se pitaju, zašto se ne ubrza uklanjanje objekata u strogom središtu i i otvori stara, dobra linija kraj parka – Trg dr. Franje Tuđmana i Nazorova. Odgovor na ovo pitanje je dala gradonačelnica Komes.

Komes kaže da ovaj gorući problem ovog puta ne stvara država, ni županija, a ni grad. Da bi se pustio promet kroz središte trebaju se ukloniti kuće koje su vrlo velika opasnost, ali nije se očekivalo da neki vlasnici kuća neće dati suglasnost za rušenje. Došlo je do stanja da se sve zbog toga zaustavlja jer država nema instrument da u ovom trenutku riješi taj problem i da će Vlada RH morati iznaći zakon da se opasni objekti u privatnom vlasništvu moraju ukloniti zbog ugroze života građana. Gradonačelnica ne može na to utjecati i može se samo nadati da će država nekako riješiti taj problem s vlasnicima po život opasnih kuća. Sve dok se to ne riješi, središte grada će biti bez prometa, a mala Kačićeva će i dalje stenjati pod teretom i vjerojatno vremenom postati sve uništenija, a vozači će zbrajati štetu na svojim automobilma.