Da nije bilo lokve vode, gadno bi nadrapali

Autor:Miroslav Šantek

UTORAK, 29.12.2020. NEGDJE OKO 12:10 SATI

Ušli smo u zgradu. Na podu su komadići žbuke sa zidova i staro stepenište je prekriveno otpalim građevinskim materijalom. Mnogi zidovi su popucali. Šteta se čini prilično velika i zahtijeva puno novca i posla da se zgrada dovede u prvobitno stanje. Potres koji se dogodio jutro prije je jako oštetio ovu zgradu Suda, jednu od onih prepoznatljivih gradskih motiva. Ima i jedna dobra pošalica u vezi nje: Kad uđete u Petrinju s glinske strane i zakoračite u kilometarsku ravninu kvarta Kaniža, tamo u daljini, na kraju puta vas čeka ova zgrada. Ravno u sud.

Unutrašnjost zgrade Suda desetak minuta prije razornog potresa

28. prosinca 2020. godine u 6 sati i 28 minuta dogodio se jak potres magnitude 5.0 prema Richteru s epicentrom kod Petrinje. Oštetio je mnoge zgrade, al nije bilo povrijeđenih ljudi. Rijeke novinarskih ekipa su se slile u grad, a tadašnji gradonačelnik Darinko Dumbović je svog stranačkog kolegu Radimira Čačića poveo u obilazak oštećenih zgrada, pa smo tako završili i u “sudu”. Političari kao političari – htjeli su dati izjavu za medije, a prvotna namjera je bila da se to dogodi ispred samog ulaza u zgradu, ali smo odbacili tu ideju jer se ispred ulaza stvorila velika lokva vode. Odlučili smo se povući s druge strane ceste na sam rub gradskog parka odakle se lijepo pruža pogled na zgradu Suda.

12:19 SATI. SAM VRAG JE PROŠAO ISPOD NAŠIH NOGU

Dan je bio ustvari vrlo lijep. Sijalo je toplo sunce na kraju prosinca, nebo se plavilo, jedino, izostavimo li štetu od potresa, svima je falilo druženje u kafićima koji su bili u to vrijeme zatvoreni jer su stožeraši tako odlučili, pa nakon ove govorancije nismo mogli nigdje sjesti na kavu i popričati o ovim vrlo uzbudljivim i neuobičajenim stvarima koje se rijetko dožive. Tko je mogao pomisliti da će se dogoditi neki zemljotres? A onda je, usred Dumbovićeve izjave zatutnjalo. Odvratan, jak, taman, razarajući zvuk se začuo ispod zemlje koja je počela plesati ispod naših nogu. Kamere su padale sa stalka, ljudi su kao lutke bez kontrole bauljali po zemlji pokušavajući povratiti ravnotežu. Čuli su se krikovi i povici. A sve oko nas se počelo rušiti.

Trenutak udara u 12:19.
Automobil pogođen ciglama palim sa zgrade Suda

I sa zgrade Suda ispred koje smo trebali stajati i snimati izjavu su počeli padati komadi krova i zida na cestu i automobile u prolazu. Nastao je pravi kaos koji je poslije viđen na televizijskim ekranima cijelog svijeta. A ta obična lokva vode je spasila naše glave. Bilo nas je puno. Dvadesetak. U toj hrpi, netko bi sasvim sigurno nastradao.

TKO ŠLJIVI GRAĐANE? ZAŠTO BI ONI TREBALI ZNATI DETALJE ŠTO SE OBNAVLJA?

Prođe od tog zla (ne ponovilo se), evo već skoro sedam mjeseci. Ono što su najnaivniji i najoptimističniji Petrinjci priželjkivali -da se bar nešto izgradi, nije se dogodilo. Država je srušila niz kuća teško oštećenih tog dana i to je sve. Danas ogromni bageri već danima spavaju pored parka. Nitko ih ne pali. Ali ta zgrada suda očito nije bila određena za rušenje. Kružile su priče da je za rušenje, a onda su je prekrili najlonom i skelom i nešto radili. Kad su je ponovno ukazali prolaznicima vidljivo je da su je malo učvrstili i da se prirema obnova,a ne rušenje. I sve je to u redu. Ono što nije u redu je činjenica da građani nemaju pojma što se u njihovom gradu po pitanju obnove događa. Nitko ne traži čovjeka koji će kao nekad prolaziti gradom, lupati u bubanj i vikati:Daje se na znanje….. Ali da nitko u tim službama ne šalje medijima konkretne obavijesti tipa: ova zgrada ide u obnovu, obnavljaju ju taj i taj, trenutno je situacija ovakva, napravili smo na njoj konkretno to i to, rokovi i troškovnik je ovoliki, sad stojimo s ovim objektom jer… i slične stvari je neshvatljivo. Očito te službe ne mare za takve stvari.

Zgrada Suda, srpanj 2021.

Zgrada Suda, srpanj 2021. Ona je prepoznatljiv simbol Petrinje

Taj nemar je uzrokovao i pojavu Inicijative građana Petrinjsko proljeće koji se jedini uz poneke televizijske jake kuće upušta u potragu za informacijama kojih su građani gladni i bez koje bi stvari bile bitno drugačije. Konkretno, što se tiče baš te zgrade Suda, vidlljivo je da je nešto napravljeno i da su radnici otišli. O čemu se radi ne zna nitko. I onda, na facebooku nađem podatke da su “proljećari”također za tu temu pitali mnoge ljude zadužene za tu tematiku, pa je tako na sastanku sa Ivicom Poljičakom, državnim tajnikom u Ministarstvu kulture i medija RH izašlo u javnost da je trenutna sanacija zgrade Suda u Petrinji na čekanju jer se izrađuje potrebna dokumentacija kako bi se ostvarila prava na sredstva iz Fonda solidarnosti. Poljičak vjeruje da će sredstva biti dostupna oko 1. rujna 2021. godine te da tada počinje 18-mjesečni rok za njihovo iskorištavanje. Istaknuo da je otvoren i da se napravi zaseban sastanak s jednim od konzervatora gdje građani mogu iz prve ruke dobiti informacije od strane struke. Kao zaključak naglašava da je suradnja s gradonačelnicom, Magdalenom Komes, uspješna i produktivna. No i dalje je nejasno, zašto na lokalni radio i portale od samog trenutka potresa ne stižu mailovi s konkretnim inofrmacijama što se radi i u kakvom je točnom stanju obnova.