Prema pisanju Jutarnjeg lista, Vlada će na prvoj slijedećoj sjednici usvojiti Zakon o elektroničkim medijima (ZEM). Novost koju ZEM donosi, a koja je izazvala najviše reakcija medija, je pokušaj da se njime suzbije govor mržnje na portalima.

Kada je ZEM prvi puta predstavljen javnosti u njemu je stajalo da je “pružatelj elektroničkih publikacija odgovoran za cjelokupni sadržaj, uključujući i onaj koji je generirao korisnik”, što je drugim riječima značilo kako će medij biti kažnjen zbog komentara ispod tekstova na portalima koji potiču na nasilje ili rasnu netrpeljivost, a koje uglavnom pišu anonimne osobe za što su bile predviđene kazne od 100 tisuća do milijun kuna (!). Time je zakonodavac svu odgovornost za govor mržnje u komentarima pod tekstovima namjeravao prebaciti na medije.

Ovo je naišlo na kritike novinara, urednika i vlasnika medijskih kuća te je Ministarstvo taj članak Zakona izmijenilo tako da će u novoj verziji istoga za komentare odgovarati stvarni autori, a mediji će morati tražiti od korisnika da se registriraju i “na jasan i lako uočljiv način upozoriti ga na pravila komentiranja i na kršenje propisanih odredaba”. Udruga novinskih izdavača misli da bi registracija mogla podrazumijevati kreiranje korisničkog ID-a te ostavljanje e-maila i postavljanje lozinke čitatelja. U slučaju da registrirani korisnik ostavi komentar koje je u suprotnosti sa ZEM-om, izdavač je dužan ukloniti taj komentar, a korisniku se može zabraniti daljnje komentiranje.

Ovo je sigurno poboljšanje u usporedbi prema prvotnom prijedlogu Zakona, no kako je rekao čelnik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko „na pitanje hoće li se ovime smanjiti govor mržnje samo treba podsjetiti da se on desetljećima nekažnjeno promovira u javnom govoru, istupima istaknutih političara, javnih osoba pa čak i institucija“.