Daniel Pavlić 'Pogled na mrtvu kuću'

Poštovani čitatelji,

kao što vam je poznato PS-Portal omogućava zainteresiranim građanima da na našim stranicama javno postave pitanja u svezi obnove poslije potresa. Na naš ponovljeni poziv od 2. kolovoza javilo se do sada 13-ero građana sa svojim pitanjima koja smo proslijedili Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Odgovore ureda na ista ćemo objaviti odmah po njihovom primitku.

Pitanja naših sugrađana možete pročitati u nastavku.

PS-Portal

gđa. Karmen pita:

Imam žutu naljepnicu sa oštećenjem krovišta i srušenim dimnjakom. Na krovu imam salonit ploče od 6 i pol valova a krovu se ne može iz potkrovlja jer je obložen lamperijom i izolacijom, da sam jasnija to je stambeni prostor. Sto je najgore visina sa ceste do krovišta je 25 m. Prijeti mi plafon iznad stepeništa jer sa svakim potresom sve vise mi sve puca. Sama sam i bolesna ali se ne dam, ali taj problem ne mogu sama riješiti od moje male mirovine. Svu papirologiju i prijave sam odradila sad više dalje ne znam i ne mogu. 

gđa. Katica pita:

Poštovani,

pred izbore bila komisija iz grada, uzeli nešto od računa, rečeno priznali nam bude taj dio i dimnjak. Sami smo financirali popravak kuće. Zelena U2 naljepnica uz prepiruku. Slobodno stavit ću i adresu Brezje 30a, Petrinja. Ništa nismo dobili. Zanima me hoćemo li dobiti i gdje su novci, sva pomoć koja je stizala završilo? Hoćemo li ikada saznati? Hoće li tko odgovarati za nestale novce i materijal? Eto konkretna 2 pitanja. Lp

g. Miroslav pita:

Poštovani,

dimnjak sam sanirao sam o svom trošku, imam li pravo na povrat novca i sto sve trebam napraviti da bih ostvario isto? Račun imam, radove sam izveo sam. Hvala.

gđa. Irena pita:

Imam žutu naljepnicu. Zanima me da li će i kada statičari napraviti detaljan pregled?

gđa. Đurđa pita:

Kakva je mogućnost da dobijem industrijski kontejner za pohranu stvari iz kuće prije rušenja iste s obzirom da živim u stambenom kontejneru? Hvala unaprijed!

gđa. Lidija pita:

Dobar dan. Kuca mi crvena, zid jedan srušen prijetnja susjedima predata i požurnica ali do sad ništa. Strah ogroman da netko ne pogine. Koga vise sta pitat?

gđa. Višnja pita:

Zanima me da li će produžiti legalizaciju za područja stradala od potresa?

Imam vikendicu u Vugrovcu gdje je bio epicentar i imam oštećenja na njoj, a kako nije legalizirana zbog bolesti na vrijeme zanima me da li će produžiti rok legalizacije?

Da li imam ikakva prava za obnovu ?

gđa. Azra pita:

Može li se objaviti javno lista do sada riješenih zahtjeva za prioritetnu obnovu Ureda za stambeno zbrinjavanje? Zelene naljepnice U1 i U2 će se popravljati iz donacija usmjerenih na Ured, pa bi bilo lijepi vidjeti imena “zaslužnih” kojima se već radovi izvode…

g. Igor pita:

Imamo žutu naljepnicu potreban detaljan pregled, pa nas zanima kad će krenuti statičari u detaljan pregled i kad će krenuti obnova žutih naljepnica i zašto mi koji imamo žute naljepnice ne možemo dobiti dimnjak?

Anonimni čitatelj pita:

Koliko se treba čekati da se kuća sruši kojoj je odobreno rušenje i predan elaborat?

Zanima me to jer je sva papirologija predana, a ništa se ne događa?

g. Dalibor pita:

Do koje smo faze svi mi došli što se tiče obnove, zelene i žute naljepnice, kada se kreće sa obnovom, što očekivati? Znam svima nam je teško, ali s obzirom da nam još malo preostaje do sezone grijanja, kada očekivati početak obnove, konstrukcijskih elemenata…? Hvala Vam na ukazanom vremenu i odgovoru.

gđa. Željka pita:

Ne znam odakle da počnem pisati. Imam crvenu naljepnicu na kuci od 5. 3.. Čekam kontejner još ništa nema. Općina nema tako su mi rekli “sanirano” je. Imamo 2 maloljetne djece nikakve donacije nismo dobili. 

P. B. iz Petrinje pita:

Zanima me, kako je moguće da nakon mjeseci i mjeseci od onog velikog potresa, nisam nigdje evidentirana da je moja obiteljska kuća oštećena i da imam narančastu oznaku PN2 i da tražim obnovu za istu.

Za napomenut mi je da sam prijavila štetu i u fizičkom obliku jer sam uz zahtjev priložila slike oštećene kuće te oznaku od statičara u Kotvi, no na način da mi šalteruša nije stavila prijemnu štambilju, jer to kao po njenom nije potrebno jer sam samim činom izlaska statičara ušla u sustav, a niti sam evidentirana putem interneta, iako sam nakon uspješno prijavljene štete, napravila skrin zaslona.

Isto tako mi je za spomenuti da nisam jedina u ovom kaosu, jer ima ljudi koje poznajem a dijelimo istu sudbinu.

Da li je riječ o sumnjivim radnjama ne znam, pa vas molim da se raspitate o toj činjenici?