Uvijek se pojave neki novi klinci

Autor:Miroslav Šantek

Na stolu je kutija s kolačima. Onih s milijun kalorija. Jedan od njih se topi u mojim ustima, a u blizini se i priprema gulaš koji će uz ove slastice napuniti stomake djece koja upravo oštrim i jakim zamasima vesala plove po Kupi. Ima ih puno. Doši su čak iz osam klubova iz Hrvatske na poziv petrinjskog Kajak kanu kluba „Kupa“ Petrinja da se provozaju i natječu na 20. otvorenom prvenstvu Grada Petrinje u kajaku i kanuu na mirnim vodama „Lovrenčevo 2021“. Iznad moje glave, na terasi zgrade kupališta jedna Francika u ulozi voditelja najavljuje tko zna koju trku po redu ovog jutra.

A prije same utrke ovdje se tradicionalno spoje stolovi kao za malu feštu pa se održi radni sastanak i dogovor prije samog događaja. Na otvorenju prvenstva uz domaćina predsjednika Kajak kanu kluba „Kupa“ Petrinja Željko Tonković, govorili su predsjednik Petrinjskog sportskog saveza Marko Badrić, predsjednik Kajakaškog saveza Republike Hrvatske Marko Čurković te Vinko Mijočević stručni suradnik Saveza. U ime Grada Petrinje i Gradonačelnice gospođe Magdalene Komes, nazočnima se obratio zamjenik gradonačelnice prof. dr. sc. Ivan Prskalo, naglasivši značaj sporta uopće, a posebice veslanja i kajakaštva te vrijednost djelovanja Kajak kanu kluba „Kupa“ u teškim vremenima uzrokovanim „Corona“ krizom i potresom.

Gledam kako se u daljini, tamo ispod obrisa mosta na Brestu, kao neko malo jato ptica koje se okuplja na vodi slaže u jednu vrstu i onda na znak juri prema nama. To je razdaljina od 500 metara koju ovi utrenirani klinci prijeđu za minutu. Voda šprica po njihovim licima, a sa obale ih gleda koji tek probuđeni biker koji se dobro “razvalio” prošle izrazito dobro posjećene motorijade, a oni uz povike svojih trenera s pješčane obale kupališta grabe k cilju. Jedni se dovezu, drugi su već spremni za novu utrku. Svi će na kraju dobiti medalje i zahvalnice i doživotno sjećanje na Petrinju i ovaj dio zemaljskog raja.

Željko Tonković kaže da ove godine klub slavi čak 20 godina postojanja. Ponosan je na sve ljude koji su na bilo koji način sudjelovali i pomagali klubu i naravno, najviše djeci koja su prošla kroz njihove redove i koji su odavno odrasli ali sa sobom nose u duši to vrijeme kad su i oni veslali po Kupi. Za ovu kupsku stazu Tonković tvrdi da je jedna od najljepših u Hrvata, a s tom tvrdnjom se nije teško složiti. Dovoljno je pogledati tu širinu, ravninu i snagu Kupe na ovom dijelu. Znao je dobro nekad silni poturica Hasan paša Predojević zašto baš ovdje sagraditi tvrđavu Yeni Hisar. Ono što je najljepše i najvrijednije za čuti je da ovaj klub nikad nije, a nema ni sada problema s novim članstvom. Uvijek dođu neki novi klinci koji žele osjetiti vožnju u kanuu.