„Bogom dana Kupa“ : Od kupališta, preko „Floride“, do mosta kod Bresta i natrag- vodena staza 18. regate kajaka i kanua Lovrenčevo 2021.

Novinar Antun Petračić

 Što bi Petrinjci  plićeg džepa, slabijih mogućnosti, bez vikendica, stanova, rodbine i prijatelja na plavom Jadranu, bez svoga „mora“ od Kupe? 

Ovo je „ljetno  dvorište Petrinje“, rado je i često navodio  bivši gradonačelnik Darinko  Dumbović, a „Bogom danom“ Kupu, gradsko kupalište i  okoliš,  naziva Željko Tonković, predsjednik Kajak kanu kluba Kupa. 

Ova sportska udruga s  20 neprekidnih godina postojanja, već je 18-ti puta na vodenoj stazi od kupališta prema  mostu kod Bresta i natrag  organizirala i izvrsno provela  tradicionalni Otvoreni kup grada Petrinje u kajaku i kanuu na mirnim vodama Lovrenčevo 2021.   

U dva desetljeća izostale su samo   dvije regate, prve godine po osnivanju i lani zbog pandemije korona virusa. 

A ova je manifestacija stalni i neizostavni sadržaj  sporta u programu višednevnog svakogodišnjeg obilježavanja  10. kolovoza, Dana grada i slavljenja blagdana sv. Lovre, nebeskog zaštitnika Petrinje. Jučerašnja nedjeljna priredba u idealnim vremenskim uvjetima i isto takvoj organizaciji  okupila je osam klubova sa 106 natjecatelja u 22 utrke raznog uzrasta djece i mladeži u više vrsta kajaka-kanua i još s dodatkom drvenih čamaca. 

Sportski  zdravo i poželjno  veslanje na susretu mladih rivala odasvud,  završilo je posebno zanimljivim nadmetanjem odraslih veslača u tradicijskim drvenim kupskim, petrinjskim, čamcima. U odnosu na ranija ljeta brojnije sastave, sada su se natjecale tri posade, a iz K-4 kluba domaća plovila  osigurali su  dvjema  gostujućim ekipama, ujedno i najbržima, Bove iz Slavonskog Broda i Baglje iz Slavonskog Kobaša. 

Treći čamac popunile su domaće snage pod nazivom Stucka, a u sastavu Dario Štefančić, Viktor Harcet, Vlastimir Denić i jedina žena u ovom muškom društvu, Biljana Pilić.

Utrke  po Kupi uoči Lovrenčeva oduvijek su za KKK „Kupu“ najvažnija i najzahtjevnija godišnja zadaća, a ovog ljeta još su im obveze bile proširene u lipnju. U sklopu  Hrvatske kajakaške lige veslao se  KUP Hrvatske na mirnim vodama, uz sudjelovanje 215 natjecatelja iz 12 klubova Hrvatske. Ovakva regata prvi put je održana u Petrinji, a slijedom dosadašnjih organizacijskih postignuća i svih uvjeta koje daje naša rijeka na stazi između kupališta, pokraj „Floride“ i do mosta kod Bresta  zasigurno će u Petrinju redovito  dolaziti sportaši iz 24 udruge  kajaka-kanua, koliko ih je po cijeloj Hrvatskoj.

Poslije jučerašnjih vožnji,  svoja plovila  na obalu su iznosili i u prijevozne prikolice slagali  veslači iz Aljmaša, Hrvatske Kostajnice, Runovića, Slavonskog Kobaša, Oriolika, Marsonije i Olimpika iz Slavonskog Broda, a domaći iz K-4 prenijeli ih preko nasipa u svoje prostorije s druge strane  kupališta. 

Cijeloj regati nazočan Marko Ćurković, predsjednik Hrvatskog kajakaškog saveza, kazao je  kako se sve čini da se KKK Kupa  pomogne  dalje živjeti i  rasti, a ljudima koji ga vode daje do znanja da se cijeni njihov rad i podržava ih se u svemu. -S obzirom na okolnosti koje su se dogodile u zadnje vrijeme, najprije ova pandemija, pa potres i ostalo  otežali su rad  kluba. No, vodstvo Kupe ne posustaje i uz podršku Petrinjskog sportskog saveza idu naprijed. Došli smo do zaključka da je klubu potrebno nabaviti kombi, kako bi mogli putovati na razne regate. Sadašnji kombi  pri kraju je  životnog vijeka i naći ćemo formulu kako nabaviti takvo vozilo – obećao je jučer u Petrinji čelnik HKS Marko  Ćurković.