Lovrenčevo dopodne: Petrinja slavi Dan grada, blagdan sv. Lovre mučenika

Autor Antun Petračić

 Iako je ovaj utorak 10. kolovoza radni dan, ujedno i usred korištenja ljetnih godišnjih odmora, blagdan svetog Lovre mučenika, nebeskog zaštitnika Petrinje i Dan našeg grada, prijepodne je u lijepom broju okupio sugrađane svih uzrasta i  goste. 

Nakon snimanja milenijske fotografije na postpotresnim ostacima Trga hrvatskih branitelja, a u dva formata mogle su  se odmah nabaviti kod autora Šime Strikomana, središnje mjesto događanja bilo je  oko  i u samoj slavljeničkoj crkvi sv. Lovre. Ona je bez svoga glavnog križa,  slomljenog i srušenog s tornja silinom udara potresa 29. prosinca 2020. 

U svetište je ušla procesija vjernika, puno ih je ostalo ispred crkve, svečanosti su nazočili  gradonačelnica Magdalena Komes i zamjenik Ivan Prskalo, te zamjenik župana Mihael Jurić, a misno slavlje vodio i propovijedao vlč. Ivan Šestak, prvi poratni župnik sv. Lovre. Imenovan je odmah nakon  vojno-redarstvene operacije Oluja, došao  28. kolovoza 1995.  i do oproštajne mise 19. kolovoza 2001. započeo i vodio glavnu veliku i zahtjevnu izgradnju nove crkve na istom mjestu i faksimilnog vanjskog izgleda. 

–Prije 20 godina  ovdje je bila pustoš, a Petrinja ratom uništena. Grad se ipak održao, obnovio, a vjerujem u slično uskrsnuće porušenog od potresa i stradalih ljudi. Ne očajavajte, vjerujte u bolje! –s oltara  je poručio bivši upravitelj sv. Lovre.

Lovrenčevsko prijepodnevno predstavljanje narodne baštine uz veliku zainteresiranost mladih i odraslih održano je na štandovima po alejama gradskog parka i montažnoj pozornici unutar zelenila i hlada najveće Lipe ilirike, jer je stari glazbeni paviljon također jako oštećen, sada ograđen čeka  obnovu. 

Među šetačima je i donedavni gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović sa suprugom. 

-Sada se odmaram, nisam ostavio politiku, vratit ću se u Gradsko vijeće – kazao nam je ispred izložbeno-prodajnog mjesta lončara-veterana Mate Stanešića, najstarijeg izlagača Lovrenčeva.  

Svoje ručne radove ukrasnog narodnog veza i sličnih unikatnih suvenira izložile su Ruža Ratkić i Kata Šešerin, privremene stanarke naselja  kontejnera na Sajmištu. Susjede su u kontejnerima  s brojevima 77. i 42. a ovdje  u parku na nasuprotnim štandovima sa stalnim zastajkivanjem prolaznika.

Premijeru svoje jedinstvene suradnje za Lovrenčevo 2021. priredili su vinarija Marinčić i Lončarstvo Val. Vinogradar i podrumar Darko Pranjić i lončar Valentino Valent povezali su svoje proizvode u jedinstvenu ponudu: staklenu bocu od 0,70 litre s četiri vrhunske  vrste vina ugradili su  u više tonova obojenih stucki. Obojica smatraju kako će njihov trajni suvenir naći široko tržište, a ohrabruje ih već  današnje prijepodnevno izuzetno propitkivanje. 

Na štandu Turističke zajednice Grada Petrinje dežurao je Petar Pirizović, nekadašnje „čudo“ od osnovca OŠ u Jabukovcu, autor više slikovnica-stihovnica, a sada čak na  Floridi u SAD diplomirani stručnjak grafičkog dizajna i povijesti umjetnosti. Dok je tamo studirao, povremeno je znanje širio i volontiranjem se bavio po Europi i Srednjoj Aziji, a u rujnu planira opet u Nizozemsku. Sada je izvrsni stručni suradnik Turističke zajednice Petrinja, a poslove obavlja u uredu u Petrinji ili s računala  iz roditeljskog  domu u Kraljevčanima. 

I za ovo Lovrenčevo na glavnom događanju našlo se nekoliko Petrinjaca pristiglih iz dalekog svijeta. 

Iz SAD je na Senjaku kod roditelja Mirka i Marije Ivančić  trenutno sin Mario, bivši student Učiteljskog fakulteta u Petrinji i  nekadašnji izvrsni branič GNK Mladosti. U Americi je sportsku strast prenio  na starijeg sina Luku, koji ovaj tjedan boravi u Karlovcu u nogometnom kampu po pozivu i o trošku HNS među vršnjacima iz više stranih zemalja.

U Carekovoj ulici zadnje dane pred povratak u Grčku broji Željko Fabac, kod roditelja sa suprugom Violetom.  Iz Atene će, gdje  je već 30 godina, preseliti  na otok Krf, tamo se bavi poduzetništvom, a trenira i rukomet, šport iz mladosti svoga  oca Krune Fabca. Po tradiciji, cijela obitelj ručala je na otvorenom, usred gradskog parka.

(O našim kolovoškim inozemcima  posebno ćemo o bračnom paru iz Petrinje u Irskoj, a sada na odmoru kod oca u Novoj cesti – kamo su zrakoplovom u krilu dovezli i  mačku ljubimicu!)

Oni koji nisu odmah iz kombija  Strikomana u uglu parka kupili 742 milenijsku fotografiju,  a osmu iz Petrinje, mogu se javiti u Turistički ured, prenosimo savjet autora ovog projekta.

Za razliku od  slavlja Lovrenčeva,  opće proslave i čestitki imendana imenjacima sveca –zaštitnika Petrinje, danas je žalost u staroj petrinjskoj obitelji Mifek.  Njihova Nada Mifek, časna sestra  uršulinka, pokopana je u 91 godini života i 52 godini redovništva. Osmrtnice o smrti postavljene su na više mjesta po gradu.