Teslin transformator

Svi mi znamo za Nikolu Teslu. On je najpoznatiji inženjer elektrotehnike svih vremena. Ponosni smo na njega i volimo ga. Moj imenjak Marijan Brebrić koji je predavao fiziku u gimnaziji u Glini, stalno nam je tesao o jedinici za magnetsku indukciju koja je dobila ime Tesla. Ovo je definicija: „Tesla je određen elektromagnetskom indukcijom homogenoga magnetskoga polja koje djeluje na električni vodič silom od jednoga njutna po metru duljine vodiča, ako je vodič okomit na polje i njime teče stalna električna struja jakosti jedan amper.“ Jasno ko dan…

Osim toga, Brebra (sada pok. Marijan Brebrić), nam je  stalno izvodio jedan eksperiment sa žicama kroz koje prolazi struja od jednog ampera i pokazivao kako se te žice privlače i odbijaju ovisno o smjeru struje. Itd itd. Mi smo tad bili blesavi pa su nas te stvari tek kasnije zainteresirale. U gimnaziji smo tesali ono majmunski: „Nikola Tesla izumio vesla, došo u Glinu, razbio Kasinu.“

Zadnje vrijeme  bilo je svašta u štampi u vezi Nikole Tesle. Kao što smo već vidjeli, svi bi htjeli da je on njihov. Ameri kažu da je Amerikanac jer je uglavnom živio u Americi. Srbi kažu da je njihov jer je iz pravoslavne familije. Hrvati kažu da je iz Hrvatske jer je rođen u Lici (selo Smiljan 100 km južno od Gline). Holandezi ga smatraju Austrijancem jer je rođen u doba Austro-Ugarske. No to uopće nije važno. Tesla je bio jako poseban čovjek. Moglo bi se reći – izvanserijski. On je bio poliglota (govorio je nekoliko jezika). Poliglota se postaje ako se govori više od 3 jezika. Kažu da je govorio:  hrvatski, srpski, (to računam kao jedan jezik), češki, engleski, francuski, njemački, mađarski, talijanski i latinski (latinski ne računam jer se ne govori). Eto, dakle po mom 7 jezika. Osim toga, bio je jako pametan. Poznata je ona anegdota kad su pitali Alberta Eeinsteina: “Kakav je osjećaj biti najpametniji na svijetu?” On im je odgovorio: “Nemojte pitati mene pitajte Teslu.” Osim toga, Tesla je bio školovan. Završio je tadašnju gimnaziju u Karlovcu, a elektrotehnički fakultet u Grazu.

Tesla je postao Amerikanac 1891. godine kad mu je bilo 35 godina. Iste godine je patentirao taj svoj poznati Teslin transformator. 15 godina kasnije je odbio primiti Nobelovu nagradu jer ju je trebao dijeliti s onim američkim lopovom i probisvijetom Edisonom. Upravo to je dokaz da je Tesla bio plemenit čovjek. Rađe je ostao bez 400.000 dolara (½ Nobelove nagrade) nego da je dijeli s  Edisonom.  

Najveća Teslina zasluga je bila što je elektrificirao svijet. Zamislite što bi se dogodilo da odjednom nestane struje u cijelom svijetu. Pa sve bi propalo! Ne bi preživjeli ni 7 dana. Svi ostali Teslini patenti i pronalasci su manje važni od elektrifikacije. A bilo je toga dosta. Da je bio dobar biznismen kao što je bio inženjer bio bi vjerojatno bogatiji od Rockefellera. Ali, on je bio idealista i htio je promijeniti svijet za dobrobit ljudi. To mu je uspjelo, promijenio je svijet ali je na kraju ostao zaboravljen, jadan i siromašan. Umro je sam u New Yorku u hotelu „New Yorker“. Da se barem oženio i ostavio par genijalne djece. Možda bi njegovi sinovi ili kćeri isto tako bili inženjeri i nešto novo izmislili. Sad je ostalo samo  malo stvari koje se čuvaju u Teslinom muzeju u Beogradu. Tesla je kremiran, a urna s pepelom (u obliku kugle) se čuva u tom muzeju.

Sreća da se jedinica za magnetsku indukciju zove Tesla i da je Elon Musk osnovao firmu koja pravi električne aute. Upravo zbog toga je Tesla sad postao puno poznatiji nego u zadnjih 10 godina svog života i do prije par godina. Samo inženjeri su znali za njega. Sreća da se  to promijenilo pa sad cijeli svijet zna za “našeg” Nikolu Teslu.  

Ima puno ljudi koji su totalno opčinjeni Teslom. Upoznao sam jednog Holandeza koji kao hobi proučava Teslu i njegove izume. Cijeli život samo obilazi mjesta gdje ima nešto o Tesli. Bio je u Smiljanu gdje je Tesla rođen, pa u Teslinom muzeju u Beogradu, onda u Tehničkom muzeju u Zagrebu gdje je Teslin laboratorij. Išao je u hotel „New Yorker“ da prespava u sobi 3327. Tamo je Tesla živio 10 godina u sobi broj 3327 koja je bila spojena sa sobom 3328. Ako idete u New York možete čak i prespavati u sobi broj 3327 kao taj Holandez. Tko zna, može se čak dogoditi da vas u krevetu malo strese struja?! Osim toga, taj je Holandez bio na Long Islandu gdje su ruševine Teslinog laboratorija. Tamo sad grade muzej o Tesli. Išao je na slapove Nijagare gdje je Tesla izgradio centralu. Taj Holandez je sakupljač svega i svačega o Tesli.   I za to sigurno treba imati puno para…

U vrijeme kad je Tesla živio nije bilo poluvodiča pa je bilo teško napraviti struju visoke frekvencije. Upravo zbog toga je  izmislio Tesla Coil što bi u prijevodu bilo „Teslin rezonantni transformator“. On je s tim transformatorom jako puno eksperimentirao i trošio milijune dolara s idejom da bežično transportira struju. Međutim, od toga nije bilo nekih posebnih praktičnih primjena jer je sve ostalo na eksperimentiranju. Evo na ovoj slici je takav transformator koji ja imam u uredu tek toliko da se ponekad sjetim mog zemljaka Tesle. Još jedna interesantna stvar koja mene povezuje s Teslom je da sam rođen točno 100 godina poslije njega. Ukoliko je to uopće važno.

       By Marijan Jozić