Odgovor SDUOSZ-a na još jedno pitanje u svezi obnove

Poštovani čitatelji,

Iz Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje (SDUOSZ) stigao je odgovor na još jedno pitanje građana. Pitanje i odgovor donosimo u nastavku.

Građanin koji želi ostati anoniman pita:

Zanima me nekoliko pitanja u vezi obnove moje kuće. Kuća mi je uslijed potresa dobila zelenu naljepnicu (uporabljivo s preporukom), zanima me na koliki novčani iznos imam pravo i koji je postupak da to pravo ostvarim? Kuća je u potresu pretrpila dosta veliku štetu i zabatni zidovi su oštećeni, te me zanima hoće li građani imati pravo na ponovni pregled statičara?

Odgovor SDUOSZ-a:

–        Komentar čitatelja odnosi se na zaprimanje i raspodjelu pomoći koja je stigla na potresom stradalo područje. Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje u navedenom nije sudjelovao i nemamo saznanja o načinu raspodjele.

 –        Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje provodi popravak oštećenih nekonstruktivnih elemenata na obiteljskim kućama (zelene naljepnice) na području gdje je proglašena katastrofa, po prioritetima a i prijavama koje su vlasnici obiteljskih kuća podnosili u lokalnim stožerima civilne zaštite putem općinskih ili gradskih službi. Popravak uključuje izradu elaborata, izvođenje radova popravka kao i atest dimnjačara na izvedene radove.

Pored navedenog, Zakonom o obnovi nakon potresa, dana je mogućnost vlasnicima oštećenih obiteljskih kuća da popravak oštećenja provedu u vlastitoj organizaciji i sredstvima, te nakon završetka radova da podnesu zahtjev Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine za povrat (refundaciju) vlastito uloženih sredstava. O pravu na povrat, navedeno Ministarstvo donosi odluku, a odobrena sredstva isplaćuje Fond za obnovu.

Detaljnije informacije mogu se dobiti i u Uredu za obnovu u gradu Petrinji, ulica Stjepana Radića br. 8.

Napomena: U prvom dijelu odgovora na pitanje čitatelja nalazi se tekst koji po našem mišljenju ne pripada ovdje. Pretpostavljamo da se radi o odgovoru na komentar gđe. Katice koja je između ostalog napisala: Zanima me hoćemo li dobiti i gdje su novci, sva pomoć koja je stizala završilo? Hoćemo li ikada saznati? Hoće li tko odgovarati za nestale novce i materijal? Pitanje gđe. Katice kao i odgovor SDUOSZ-a objavili smo u članku Odgovori Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje na pitanja građana

PS-Portal