Jači smo u očuvanju istine o Domovinskom ratu. Hvala Branko! – Veterani Domovinskog rata Grada Petrinje čestitali svome članu Branku Šubiću

Novinar Antun Petračić

Cestovni heroj Hrvatske ovog ljeta 2021., krhkog, sitnog  tijela, a nevjerojatne   nadljudske volje i neopisive fizičke snage, u „lijepim“ godinama života (59), čovjek  kojeg su koncem srpnja i početkom kolovoza svakodnevno fotografirali, izvještavali i pratili mediji svih vrsta, a podržala cijela Hrvatska, petrinjski ultramaratonac Branko Šubić završio je svoju misiju. 

Po planu i očekivanju, uz silni napor pod toplotnim valom usijanim cestama kršovite – kamenite južne i srednje Dalmacije, ostvario je obećano i zamišljeno: u 11 dana neprestanog brzog hodanja – trčanja povezao je Dubrovnik s Kninom, a  u zadnjoj etapi Glinu i Petrinju. Cestovnih 513 kilometara prošao je kroz pet županija, 11 gradova i tri općine, a sve uz moto „Da se ne zaboravi“, na sjećanje i u spomen poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, uz čije je mramorne-kamene spomenike zastao,  stavio svijeću, posvetio misli i molitvu.

Od slavljenog nezaboravnog dolaska  u Petrinju 6. kolovoza, na godišnjicu oslobođenja našeg grada u vojno –redarstvenoj operaciji Oluja, čime je uskladio finiš svog nevjerojatnog pothvata, Branko Šubić sada se odmara, vraća utrošenu snagu,  liječi ostatke žuljeva, prima čestitke, pohvale, zahvale…

Branko Šubić je član Udruge ratnih veterana -veterana Domovinskog rata Grada Petrinje, a toplu večer jučerašnjeg petka braniteljice i branitelji  odlučili su uz svoj kontejner, smješten  ispred bivšeg  željezničkog kolodvora u Petrinji, provesti u  zajedničkom susretu sa članom – prijateljem.   

-Okupili smo jer  ste vi to, dragi članovi,  inicirali i skupili sredstva između sebe da na ovaj način počastimo čovjeka koji iskreno promiče istinu o Domovinskom ratu. Naša Udruga uvijek će podržavati ovakve projekte i biti uz ovakvog čovjeka, kao što je Branko Šubić. Mi smo promijenili i  Pravilnik udruge da Branko, neovisno o svim ovim uspjesima koje je do sada postigao, bude naš član i to nam je izuzetno drago – kazao je predsjednik udruge Zlatko Iskrić, uz uručivanje  priznanja na kojem piše „Hvala Vam. S Vama smo jači u očuvanju istine o Domovinskom ratu“. 

 Za ovu prigodu  rashlađenu tortu od sezonskog  voća  s foto ilustracijom i   „Hvala Branko“ izradila je članica udruge Višnja Popović, a prvi razrezali gost i njegova supruga. 

-Hvala vam lijepa što ste podržali sve ovo što radim, hvala vam što sam vaš član i hvala vam što ste bili suorganizatori ovog mog petogodišnjeg projekta, odnosno ove moje treće akcije na koju sam  iznimno ponosan i sretan jer sam uspio završiti  u što su mnogi na početku sumnjali. Oni koji me znaju, znadu da sam ustrajan, da me  mogla spriječiti eventualno neka ozljeda. Sve ostalo ne, glava je tu. Nadam se da sam svojom akcijom, mojim petogodišnjim projektom dao  mali doprinosa da ne zaboravimo sve one za koje ovo radimo, kako one koji nisu s nama, tako i vas živuće, braniteljice i branitelje- kazao je B. Šubić.

Susretu su nazočili  kapelan Policijske uprave SMŽ don Ivo Borić   i dušobrižnik hrvatskih branitelja trajni đakon Vjekoslav Uvalić, a izvijestili su da će uoči sv. Bartola, 23. kolovoza na večer i na svečanoj misi na blagdan nebeskog zaštitnika  Hrastovice pjevati Muška klapa policije sv. Mihovil. 

Slijedi i veliki događaj 25. kolovoza u vanjskom prostoru Udruge ratnih veterana-veterana Domovinskog rata grada Petrinje. Na  već podignut  drveni križ postavit će se korpus Isusa Krista i otkriti jedinstven spomenik hrvatskog branitelja, obje umjetnine iz originalne petrinjske gline oblikovao je i izradio upravo Vjekoslav Uvalić.