Zibelski mural

Autor: Marjan Gašljević

Vrativši se nakon dvomjesečnog izbivanja iz Siska jedno od prvih mjesta na koje sam svratio je Kupalište Zibel. Ta „dnevna soba“ Zibelaša moje je omiljeno mjesto gdje ću se uvijek osjećati odlično. Tu ću uživati u ljepoti Kupe, svježini i hladovini mora zelenila i, što je najvažnije, sresti mnogobrojne prijatelje i poznanike. Šaleći se i časkajući s njima saznati ću što sam sve propustio izbivajući ali i što slijedi. Na Zibelu, naime, uvijek nešto slijedi. Uvijek se nešto događa ili spontano ili u režiji i izvedbi vrijednih i inovativnih članova Udruge Zibel. 

Upravo danas priveden je kraju prekrasan mural koji ukrašava i ispunjava pročelni zid kupališnog objekta. Živopisnim i zanimljivim muralom objekt je dobio poseban izgled praktički se uklopivši u okolno zelenilo stopivši se u jednu cjelovitu sliku ruke prirode i umjetničke ruke prijatelja iz Nizozemske koji su darovali ovaj mural. Da je ovo okruženje posebno vidljivo je iz samog murala koje su izradili, uz pomoć domaćina, muralisti iz Amsterdama koje je, očito, inspiriralo inspirativno okruženje Kupališta Zibel ali i vrijedni i posebni Zibelaši. 

I dok se već uvelike hvatao mračak za okolne topole, jablane i vrbe a grupica malaca još uvijek strpljivo i borbeno naganjala loptu po nogometnom igralištu svako malo bi netko došao „zaviriti“ kako je, u konačnici, „ispao“ mural. Nizozemski gosti i sami su gledali u svoj rad okupivši se uz prigodno naloženo vatricu koja je davala dodatni, poseban ugođaj. I Luce je sa svojom prijateljicom došla na svoje. Ona inače obožava slikati i crtati pa joj je ovo događanje bio poseban doživljaj posebno jer su joj prijatelji iz Nizozemske dozvolili da sudjeluje u slikanju murala, naravno, uz njihove upute i savjete. To što je obojila i sebe od glave do pete ispavši u konačnici kao Grinch biti će njezin problem kada dođe kući i kada je majka vidi tako neoperivu. 

Zastao sam sa Zibelašima uz njihov stol baciti neku neobaveznu spiku kada je malo zadrmalo. 3,1 reče netko. I to je Sisak. Podsjetnik da sam se vratio u svoj grad usput saslušavši teorije slaganja špajze koje su se razvile ovog trena kao posljedica potresa: najgornja polica cipele, polica niže druga obuća, polica niže stvari lagane, a onda u donje redove zimnica, a u najdonje boce vina i rakije i druge vrijedne pijače. Dobri i pozitivni duh Zibela i Zibelaša ništa, jednostavno, ne može zatomiti, može ga samo potaknuti.