Novo spomen obilježje našeg grada: Na kraju Mažuranićeve ulice za raspelo Isusa Krista i vojnika-ratnika s krunicom, iz petrinjske gline izradio trajni đakon Vjekoslav Uvalić

Novinar Antun Petračić 

Trideset je godina prošlo od nedjelje 25. kolovoza 1991. kada je u prijepodnevnim satima iznenada i neočekivano Petrinju posjetio i hrvatsku obrambenu bojišnicu u Peckom u odori zbora narodne garde obišao  predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman sa suradnicima. 

K nama su došli  nakon što je toga jutra policijsku postaju oružano napala  tzv. JNA iz kasarne Šamarica preko nasuprotne ulične ograde. Predsjednik je razgledao  oštećenu  zgradu i prošetao središtem grada, na tadašnjem Trgu Josipa Broza Tita zaustavio se na kavi i u razgovoru  sa skupinom građana te odlučio produžiti na prvu crtu obrane, u Pecki. 

Jednako kao i u gradu, tu je iznenadio, ali i obradovao  dragovoljce, branitelje, na važnom mjestu  obrane  Petrinje. Istoga  dana  predsjednik i suradnici produžili su do branitelja Hrvatske Kostajnice, te u Sisku razgovarali o stanju  obrane, sigurnosti i zaštiti ovog dijela Hrvatske.

U spomen na 25. kolovoz 1991., tri desetljeća poslije, sinoć je Udruga  ratnih veterana-veterana Domovinskog rata Grada Petrinje u svome novom post potresnom prostoru ispred nekadašnjeg željezničkog kolodvora na kraju Ulice Ivana  Mažuranića, u toj istoj gdje je i zgrada policijske postaje, upriličila  sjećanje na povijesni događaj. 

Spomen okupljanje  na otvorenom uveličano je  blagoslovom novog križa i ispred njega spomenika klečećeg hrvatskog ratnika, s pognutom glavom u molitvi, a krunicom u ruci. Lik Isusa Krista za raspelo i  simbolički iz Domovinskog rata prepoznatljiv motiv vojnika s krunicom, iz poznate  i za lončarstvo izuzetno kvalitetne petrinjske gline, izradio je trajni đakon, duhovnik hrvatskih  branitelja Vjekoslav Uvalić. 

Novo petrinjsko spomen obilježje blagoslovila je skupina svećenika Petrinjskog dekanata, a uz službeni vojni protokol vijence su položila državna, županijska i gradska izaslanstva i udruga branitelja.

 Na  sinoćnjoj  svečanosti  obratili su se predsjednik i tajnik  Udruge RV-VDR grada Petrinje Zlatko Iskrić i Zvonimir Martinović-Mika, gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes (u nazočnosti zamjenika Ivana Prskala i predsjednika Gradskog vijeća Roberta Polanščaka),  zamjenik sisačko-moslavačkog župana Mihael Jurić, pukovnik Ivan Radić iz MORH-a, državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Špiro Janović i Vjekoslav Uvalić,  autor raspela sa  spomenikom vojnika-hrvatskog ratnika. 

–Neka korpus Kristova tijela oživi i čuva naš grad, a spomenik hrvatskog vojnika s krunicom označi  početak nove nade i života Petrinje – poželio je V. Uvalić. 

Domaćini svečanosti  postavili  su i izložbu ratnih fotografija i dokumenata, a među njima izložili svoju spomen ploču od 25. kolovoza 2018., tada postavljenu na pročelje  Trga dr. Franje Tuđmana, a nakon potresa skinutu i čuvanu, jer je ta zgrada teško oštećena i  već uklonjena. 

Na kraju Mažuraniće ulice u noćnoj svečanosti  spomen dana i novog spomen obilježja   pjevali su, plesali i svirali u narodnim nošnjama članovi KUD Hrastovička gora iz Hrastovice  i Vokalni ansambl Benediktus iz Petrinje.   

Kako je ovo ljeto i peta godina obnoviteljskog djelovanja  Udruge ratni veterani-veterani Domovinskog rata Grada Petrinje ( skupština održana  25. srpnja 2016.) sada je predstavljen i tiskani Dnevnik udruge 2016.-2021. Nizom slikovnih i pisanih priloga pokazani su  (pre)bogato djelovanje i aktivnosti ratnih veterana. Naznačili su  najvažnije i temeljno  – prenošenje istine i vrijednosti Domovinskog rata, a takvu programsku orijentaciju garantira trenutno 236 članova, 20 članova mladeži i preko 50 simpatizera ove udruge.