Ode Titovo postolje – Krovišta nad zaštićenim ruševinama – stari grafiti izronili, novi nisu nestali, a DD osvanuo kao tema dnevnog tiska

Novinar Antun Petračić

Noćašnja kiša s naletima jakog  vjetra ohladila je zrak, gotovo cijeli dan oblaci su prekrivali nebo, jesen je zakucala na vrata, iako Tea Blažević, popularna gledana  prognostičarka kabelske TV,  najavljuje ugodne  dane rujanskog „babljeg ljeta“.

Sigurno je i najsigurnije: ovoljetnih vrućina više neće biti, a  u Petrinji  ni vidljivih ostatka-ostataka nekadašnjeg spomenika druga Tita. U ćošku bivšeg trga nazivanog po Josipu Brozu, ispod grana dviju lipa, pokraj kružnih odmorišta za sjedenje, danas je čamila  mramorna gromada tamnog granita.  Po  strance Trga hrvatskih branitelja ostavljen je zadnji znak brončanog spomenika Tita, usred glavne gradske plohe stavljenog 80-ih godina prošlog stoljeća, miniranog  90-ih, nestalih metalnih dijelova u (pred)ratnom metežu… 

Od kraja Domovinskog rata nedirnuto crno kameno postolje ostalo je sve do zimskih potresa i potom ekspresno brzog rušenja Robne kuće Petrinjke, koju je u ono prošlo doba „čuvao“ drug Tito, istog odljeva  Augustinčićevog kipa, kakav još stoji ispred Brozove kuće u rodnom mu Kumrovcu. 

Dugovječna  Titova spomenička ostavština  u Petrinji danas je nestala s vidika povijesti jer su  na mjesto  ove granitne gromade i u cijelu parcelu bivše robne kuće, opet  ušli veliki kamioni, jaki bageri i bučni kopači.  Navodno, čulo se na licu mjesta od šetača-znatiželjnika, ovdje u središtu dopotresne Petrinje  priprema se teren na prenošenje s Pigika u Kaniži  bijelog šatora Crvenog križa, a neki dodali  kako će se dio Trga urediti   i za potrebe gradske tržnice, jer onom cijelom starom placu slijedi  rekonstrukcija i modernizacija. 

Tako bi nakon više mjeseci „strave i užasa“ ( osobito po noći) barem dnevno kako-tako oživilo ovo najteže i najstrašnije stradalo središte  Petrinje.  U njem su, pokraj i na samim ostacima ruševina bez krovova, sve  vidljiviji građevinski radnici i uočljiv  njihov posao. Zadaća im je  učvrstiti prednje zidove starih kulturno-povijesno zaštićenih  zgrada, osigurati im ostatke od daljnjeg urušavanja, a neke djelomice preventivno privremeno zaštitno pokriti „na jednu vodu“, što se danas radilo na ostacima parohijskog doma crkve  sv. Spiridona čudotvorca.  

– Dragi moj  gospodine Petračiću, ni vi ni ja u ovom svojim godinama,  nećemo dočekati cjelovitu obnovu ovog dijela grada. Novu Petrinju doživjet će tek naši unuci i njihova djeca  – od prve sam se složio s mišljenjem legende  privatnog pekarstva u Petrinji, starosjediocem grada,  seniorom gosp. Berišom. Došao je vidjeti svoju izvana gledljivu, ali u unutrašnjosti  i na  krovištu po život opasnu nekretninu u sredini Nazorove ulice. Usput se požalio kako je tri  godine  pregovarao s konzervatorima i  zaštitarima starina o izgledu prozora, ukrasnih detalja po pročelju i velikih masivnih ulaznih vrata, a sve  to  lijepo, vrijedno i skupo plaćeno, sada je u propadanju, prepušteno rušenju.  

I petrinjske fasade govore  svoje priče.  Ispod starih žbuka na  ostacima  vanjskih zidina dugovječnih trgovina i dućana naziru se  nekadašnje „reklame“,  a  takvim starima iz prošlosti grada,  pridružili se  suvremeni novi  grafiti iz post potresnih dana i aktualne nesmiljene promidžbe  ovoproljetnih lokalnih izbora. 

Na ovakav javni način najviše je prozivan i napadan gradonačelnik Darinko Dumbović (poput: Nećeš nas još dugo gaziti!! Stiže kraj! ili Gdje je sir? – na  zidu  Općinskog  suda s Gajeve ulice), ali i „odgovora“ druge strane  ( „Bolje DD nego HDZ“- na sada zatvorenom kiosku-kućici tik na ulazu u gradski park).

A s gradskih zidova, danas  su  priče i raščlambe, fotografije i bombastični naslovi  o donedavnom  prvom čovjeku Petrinje i njegovom timu, poraženih od HDZ snaga u izbornom „pripetavanju“,  počele po dnevnom tisku. 

Jutarnji list ovog tiražnog petka ( zbog tjednog TV priloga Studio) na naslovnici najavljuje „Pod istragom USKOK-a Dumbović 150.000 kuna pomoći od potresa podijelio suradnicima“, a na cijeloj udarnoj trećoj stranici u nadnaslovu objašnjava „Uskok tjednima istražuje bivšeg gradonačelnika porušene Petrinje Darinka Dumbovića“ te u podnaslovu objavljuje „Dumbović je pročelnicima i koalicijskim partnerima podijelio gradske subvencije za poljoprivredna gospodarstva, a neki OPG-ovi nisu dobili ništa“. DD je dao svoje objašnjenje, a JL-u  iz grada je nova vlast samo kratko poručila „kako ne mogu ništa komentirati dok traju izvidi.“ 

Uz sva ona nezadovoljstava i nestrpljenja najteže stradalih građana o sporosti i tromosti (ne)rješavanja posljedica potresa, zasigurno će se o  bivšem čelnom čovjeku  Petrinje i krugu oko njega nastaviti pričati,  čuti, slušati, čitati…