Pametni Petrinjci

Autor:Miroslav Šantek

****

Noćni vjetar s Kupe je sve jači.Donosi kišu i osjetnu promjenu vremena. Puše preko polja, novonastalih šumaraka i mračnih dvorišta obiteljskih kuća petrinjskog kvarta Kaniža. Sve jače se može osjetiti na licu, ali, ovdje, u širokom prostoru terase jednog kvartovskog kafića, ljudi koji sjede za stolovima zadubljeni u neki drugi svijet ga ne osjećaju. U tijeku je završnica zanimljive i nesvakidašnje večeri u ovom mrtvom gradu. Pub kviz. Na zidu ograde se projiciraju pitanja na koja treba odgovoriti. Ona nisu niti banalna, još manje jednostavna. Treba se dobro dogovoriti i razmisiti oko odgovora. Čak 12 ekipa po 4 člana su se prijavila za ovaj ispit pameti, zabave, ubijanja dokolice i barem kratkotrajnog zaborava na očajnu potresnu stvarnost oko njih koja čuči u prvom mraku.

***

Najmlađi kandidat za gradonačelnika na proljetnim lokalnim izborima je bio Fran Komlinović. Građani mu nisu dali glas za tu funkciju, ali je postao gradski vijećnik. I sam nezadovoljan načinom na koji troši svoju jedinu mladost u mrtvilu, odlučio je uz pomoć prijatelja Mateja i njegove sestre Ane Križanić organizirati ovu vrstu zabave koja je vrlo popularna u svijetu, a i u Petrinji se prije potresa održavala u nekim kafićima. Pitanja su širokog spektra – od sporta, glazbe, povijesti, znanosti… Prošli tjedan su odlučili napraviti prvi Pub kviz na samoj obali Kupe gdje im je bez razmišljanja u pomoć uskočio tamošnji Jagić sa svoim kioskom, a onda su malo uz pomoć društvenih mreža, a malo uz pomoć osobne predaje uspjeli skupiti dosta zainteresiranih za ovu vrstu zabave. Rezultat je vidljiv. Osmijeh na licima natjecatelja govori sve. Postoje ovdje i nagrade, ali one uopće nisu bitne ove noći. Fran i ekipa imaju planove za daljnje susrete znanja, a razmišljaju i o nečem puno jačem o čemu će, kažu, ispričati građanima preko PS portala.

Fran Komlinović, Ana i Matej Križanić

***

Netko mora biti pobjednik. Ovog puta to je ekipa s iskustvom iz prethodnih kvizova gdje su tri puta zaredom bili pobjednici, a tom titulom su se okitili i ove večeri pred obilnu kišu. Imaju dobro ime za punk bend: Kiseli krastavci, a okuplja ih i vodi, “kapetan” Daniel Jukić. Njegova pojednička vojska broji još tri člana: Berislav Radoš, Mladen Martinović, Alen Kadić. Daniel Jukić kaže da su ovog puta imali žestoku i vrlo ozbiljnu konkurenciju i da se moraju i dalje dobro pripremati za buduće intelektualne bitke. A onda je doista vjetar sve rastjerao. Počela je i kiša, a crijepovi sa urušenih krovova se prijeteći glasati. Hladnoća probija odjeću, a sa GOLD FM-a, kroz sablasne petrinjske ruševine se čuju Guns N’ Roses. Iz onog najboljeg doba. Axl Rose pjeva, Slash rastura gitaru. I ovo oko mene je nekad bio Paradise city.

Kiseli krastavci: Berislav Radoš,Mladen Martinović, Alen Kadić i Daniel Jukić