Aerodrom kraj Kupe

Autor:Miroslav Šantek

***

Uspavano, lijeno petrinjsko jutro, na trenutak je prekinuo zvuk s visina. Nešto je nisko letjelo iznad grada. U raznim bojama.Male letjelice preletile su gradsko središte prepuno ruševina i nestale iz vidokruga na sjeveru gdje Kupa ljubi Petrinju. Negdje su se spustile. Sjeo sam u automobil i krenuo u potragu. Našao sam ih vrlo brzo. Pored restorana Mlinski kamen u Brestu. Prizor je bio nestvaran. Jedan pored drugoga kao na nekom parkingu ispred trgovačkog centra, parkirali su se žirokopteri, letjelice veličine malo većih automobila. Dvosjedi, zatvorenog i otvorenog tipa koji su upravo doletjeli iz Medulina u Istri, a njihovi vlasnici su stranci iz Mađarske, Češke i Austrije. Na proputovanju su kroz Hrvatsku i došli su svojim letejelicama “krstiti” prvi privatni aerodrom u ovom našem SMŽ kraju i šire kojeg je sagradio ovdašnji zaljubljenik u letenje, preciznije bi bilo reći ovisnik o letenju – Tomislav Presečan.

***

Nova, zemljana pista je duga 580 metara. Sasvim dovoljno za uzlet svih vrsta letjelica. Ovim malim žirokopterima koji su preplavili parkiralište je potrebno petnaestak metara za uzlet, a avionima oko 250. Sve je to plod rada ideje , vlasnika ovog vrhunskog restorana i u zadnje vrijeme omiljenog mjesta Petrinjaca, Siščana, ali i Zagrepčana u kojeg ćemo se vratiti i napisati temeljnu reportažu o svim čarima koje Mlinski kamen nudi, a kako je Tomislav i sam dugogodišnji pilot, odlučio je ponudu restorana proširiti i ovim aerodromom. Sam ovaj potez ovo mjesto gura u sami vrh turističke ponude cijelog ovog kraja, a ima još puno zamisli koje će se ostvariti. Naime, ovdje će se organizirati i škola letenja, pošto je ovdje napravljen i hangar za avione (posjeduje i avion) i čini se da će ovdje biti vrlo zabavno i živo.

***

Oko parkiranih žirokoptera kojima je trebalo oko sat i po vremena od Medulina do Bresta se počelo skupljati i dosta zainteresiranih građana. Klinci širom otvorenih očiju gedaju ova moderna leteća čuda i zamišljaju kako bi bilo sjesti u njih i provozati se plavim nebom, a na ovaj nesvakidašnji događaj je došao dati podršku i dožupan SMŽ Mihael Jurić. Leteći gosti su se fino pogostili domaćom hranom i pićem iz kuhinje restorana i Mlinski kamen i ovaj novi aerodrom će im svakako ostati u lijepom pamćenju. Petrinja je od danas definitivno dobila novu i dobru stvar.