Sretno klinci!

Autor:Miroslav Šantek

***

Jutros, kad ste upalili računalo, primjetili ste da je sveznajući dr. Google svoju tražilicu ukrasio olovkom, slovima, brojevima i svim drugim stvarima koje asociraju na početak nove školske godine u Republici Hrvatskoj. Tisuće učenika je nakon ljetnog raspusta ponovno ugedalo svoje prijatelje iz razreda i profesore, a školska godina, bitno drugačija od ostatka Hrvatsje je započela i u potresom pogođenim područjima Banije.

***

Na velikoj asfaltnoj površini ispred ulaza u mali trakt OŠ Dragutina Tadijanovića, po prvi put u životu došle su tri djevojčice koje su doveli njihovi roditelji Dijana i Dejan Sekulić. 7 -godišnje blizanke Nora, Nikol i njihova godinu dana mlađa sestra Tea su prvašići. Nažalost, jedne od malog broja djece koja se se ove godine upisala u ovu najveću petrinjsku školu. Tek se skupilo za jedan razred ovdje i jedan u područnoj školi u Mošćenici. Ali, ove curice nemaju pojma o tome. One su još mala djeca, vrlo uzbuđena jer pred njima je prvi dan škole, nešto što će pamtiti cijeli život, a mi se samo možemo nadati da će one brzo doživjeti neku novu i obnovljenu Petrinju. Curice su došle iz Kučerine ulice u kojoj potres nije napravio toliku razornu štetu kao u središtu grada i nemaju opasnosti da im nešto padne na glavu dok idu prema školi.

***

Ova škola je, kako smo to od samih početaka pratili na PS Portalu, kompletno obnovljena ovo ljeto i uz svoje učenike koji će pohađati jutarnju smjenu, primit će u svoje okrilje i učenike iz 1. osnovne škole koji su u potresu ostali bez svoje zgrade, a kad će dobiti novu teško je i nezahvalno prognozirati. No, nastava se mora odvijati, a na prvi dan škole, učenike je došla osobno pozdraviti u društvu pročelnika UO za prosvjetu, kulturu i sport SMŽ Darjana Vlahova i dožupana Mihaela Jurića, petrinjska gradonačelnica Magdalena Komes koja im je zaželjela sreću i puno uspjeha u novoj školskoj godini i obećala da će Grad Petrinja vrlo brzo završiti započete zaštitne koridore kroz središte grada koji vode prema školama.

***

Davor Miholjević je ravnatelj ove škole i on je također zaželio puno uspjeha novim i starim učenicima, a kako to u u ovoj školi već rade u ovakvim prilikama, petrinjski hevi metalac i ovdašnji učitelj Igor Pavleković uzme akustičnu gitaru, udari C dur i uz pomoć zbora učiteljica svih okupljenih odsvira planetarno poznatu dječju pjesmicu Kad si sretan. Sretno klinci!