Dođi do mene večeras. Slušat ćemo ploče

Autor:Miroslav Šantek

FLEKA

Fleka je pažljivo izvadio vinilnu ploču iz kartonskog omota i stavio je na tanjur gramofona. Prekrasno reizdanje jednog od najznačajnijih albuma prostora ex YU – album Bistriji ili tuplji čovek biva kad…- beogradske super grupe Šarlo akrobata je bilo spremno za puštanje toplim sisačkim zrakom u dvorištu Holandske kuće. VD, Koja i Milan su krenuli rasturati s njihovim novim valom i tako je otprilike počeo ovogodišnji vrlo zanimljiv događaj na kraju ovog ljeta. Organizatori Gradski muzej Sisak i Turistička zajednica grada Siska pokrenuli su mali festival urbane kulture koji ima za cilj okupljanje ljubitelja glazbe, knjiga i stripova, a nazvali su ga GIKS FEST. Čovjek koji već godinama pušta analogni zvuk ploča po sisačkim ulicama je Milenko Kovačević Fleka, s čijim izborom organizatori nisu mogli fulati. Fleka je donio metar ploča i pušao stari dobri novi val – domaći i strani. A pošto smo obojica doživotni ljubitelji grupe Azra, morali smo napraviti i zajedničku fotografiju.

ŠTO IMA ZA ČITATI?

Na par stolova su se rasprostrle knjige. Milijuni ukoričenih slova spremnih za prodaju su zainteresirali građane koji su pregledavali naslove ispred njihovih očiju. Matko Abramić je prvi put u Sisku. Ovaj pjesnik i performer, rodom iz Varaždina, a nastanjen u Zagrebu gdje je urednik u izdavačkoj kući Sandorf, veli da s guštom prodaje knjige. A ponuda mu je ovog jutra vrlo široka i zanimljiva: izbor stripova i biografija, a kaže i da je zadovoljan prodajom u korona vrijeme. Nisu još stali kako treba na noge, ali se može živjeti od prodaje knjiga. Subota je, za njih neradni dan, pa su iskoristili poziv iz sisačkog Gradskog muzeja na sudjelovanje na festivalu i održali dobru prezentaciju.

DALI SMO OTKAZ I KRENULI PRODAVATI PLOČE

Par metara uredno upakiranih i očuvanih vinila s obilježenom cijenom je također postalo meta mnogih posjetitelja koji su pretraživali njima zanimljive izvođače i naslove, a doista je u ovoj ponudi tvrtke Analogni zvuk, iz zagrebačke Dubrave, svatko mogao pronaći nešto za sebe. Bračni par Tatjana i Toni Suman su odavno navučeni na rock i analogni zvuk glazbe, pa su odlučili ući u ovu avanturu i probati si osigurati egzistenciju. Za sad im ide dobro. Kažu da se može živjeti od ovog posla jer je prodaja vinila u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj u sve većem porastu.

Toni kaže da je samo u Britaniji prodano vinila više od bilo kojeg drugog nosača zvuka. Njihova kolekcija broji oko 5 tisuća primjeraka. Ploče otkupljuju od građana, a od izdavačih kuća nabavljaju nove za prodaju. U ovom biznisu su tek dva mjeseca i napokon su nakon dugih godina fizikalnih poslova po skladištima postali samo svoje gazde i spojili ljubav prema glazbi s poslom.

ZAGOR JE ZAKON

Drago Čančar je došao na festival iz Petrinje. Nosi majicu sa likom Zagora – strip junaka kojeg štuju milijuni ljubitelja stripova širom svijeta. I za Dragu, Zagor je zakon. Posjeduje mnoge njegove strip epizode i strastveni je sakupljač ovih papirnatih pustolovina koje nisu nimalo jeftine. Posjeduje neke epizode Zagora koje koštaju na tržištu i tisuću kuna. Ljubitelja i zainteresiranih za kolekcionarstvo stripova uvijek ima – kaže ovaj 52 godišnji strip kolekcionar koji ne može prežaliti što je morao pod ratnom prisliom napustiti svoj dom prepun stripova (oko 1200) koje je netko ukrao ili zapalio.

Dugo mu je trebalo da to malo preboli, danas ponovo ima puno stripova koje u slobodno vrijeme pregledava, opipava, čita. I ovdje je donio dosta stripova na izložbu. Kaže da ga to nikada neće pustiti. da će ih ponijeti u grob sa sobom.

Preko puta Holandske kuće su se nanizale terase kafića. Lijepo je jutro. Ranojesensko. Puno je i lijepih žena koje ispijaju kave. Život ovdje buja. Svako malo, netko se ustane i prođe kroz haustor ove stare kuće i naleti na gomile stripova, knjiga i ploča. I analogni zvuk s Flekinog gramofona. Crni vinil se vrti ispod igle. Stvara čaroliju. Podsjeća na ona druga, ljepša vremena kad bi nekoj dami predložio : Dođi do mene večeras. Slušat ćemo ploče.