Fale im druženja i nastupi: Oživio Pjevački zbor Lira, obnovljene probe, čekaju se pozivi

Novinar Antun Petračić

 U ovom  opće zahvaćenom  kovid vremenu, a u Petrinji s okolicom još i dodatno pojačano post potresnom prekidu onih nekadašnjih znanih normalnih i uobičajenih  aktivnosti, nalazi se i Pjevački zbor Lira iz Petrinje. 

Gospođe u godinama, ali velike volje i neprekidne želje za okupljanjem, druženjem, nastupima i  pjevanjem, miruju od proljeća prošle godine. Na zadnji koncert  lanjskog ožujka išle su u Dom za starije i nemoćne osobe u Sisku, a   potom  sve zastalo zamalo godinu i pol dana.  Dosadio im je taj dugi nerad i neaktivnost, pa su  telefonom, mobitelima ili međusobnim izravnim susretima koje nisu prekidale  između sebe, dogovorile oživljavanje rada.   

-Unazad četiri mjeseca ponovo smo se  pokrenule, živnule, „prodisale“- veli predsjednica ovog zbora   Katica Kušan. 

Nakon stanke  od lanjskog proljeća, prvu novu probu  održale su koncem svibnja,  u lipnju  se sastale dva puta, a jednako tako već i u rujnu. Početkom ovog mjeseca dogovorile su da  povratak „u život“ označe zajedničkom večerom. Što rekle, to i učinile!

Članice pjevačkog zbora Lira sinoć smo u restoranu dobre i obilne hrane zatekli uz tri stola, ceh su same platile, uz svoju voditeljicu Luanu Komlinović malo  zapjevale, vratile  sjećanja i uspomene i  najavile – nema predaje!  

– Radimo u izvanrednim uvjetima. Na probe više ne  možemo u dvoranu  Doma za starije i nemoćne osobe u Petrinji koji se popravlja  nakon potresa, pa nas je  u svojoj kući u Gajevoj ulici  ugostila naša članica  Agata Stanešić. Imamo obećanja bivše ravnateljica, a nove gradonačelnice Magdalene Komes i sadašnje v.d. ravnateljice Martine  Matić o vraćanju  u njihov dom kada se stvore uvjeti.  Sada očekujemo i povratak u javnost, uz  barem malo od onoga iz proteklih godina, kada smo nizali  i do 20 nastupa. Potres nas je uvelike unazadio, osobito smanjio brojnost, jer su neke članice  odustale ili odselile iz Petrinje.  Vjerna i stalna ostala je naša tajnica  Grozdana Miškulin, sada bez kuće u Petrinji, ali  na probe redovito dolazi iz Zagreba- stanje u njihovu društvu opisuje čelnica K. Kušan.

Za Pjevački zbor Lira, Petrinja nova proba zakazana  je idući tjedan, svih 15-tak članica očekuje ubrzo i prvi javni post potresni poziv. One se drže domaćeg repertoara: njeguju znane petrinjske pjesme, izvode stare napjeve, pjevaju popularne „vječne“ skladbe.