Vila Gavrilović

Autor:Miroslav Šantek

Vila Gavrilović je bio nekadašnji ugostiteljski objekt smješten na zapadnim petrinjskim brdima, na dijelu zvanom Ćirin brijeg. Ona je bila prijeratno omiljeno izletište ili destinacija za dobru zabavu, provod i mnoge ljubavne avanture. Petrinjci su često i rado odlazili na ovo mjesto s kojim su se ponosili sve dok sama zemlja ispod zgrade nie počela kliziti i postati nesigurna, pa je tako prije četrdesetak godina Vila Gavrilović zauvijek zatvorila svoja vrata i postala samo lijepa uspomena.

Ono što je ostalo od nekadašnjeg prelijepog zdanja Vile Gavrilović su samo ostaci srušene zgrade koju prekriva grmlje.

No, u rujnu ratne 1991. na samom početku četverogodišnjih krvavih sukoba Domovinskog rata, na ovim proplancima s kojih se pruža prekrasan pogled na svijet oko nas dogodio se strašan zločin. Iznad ostataka nekadašnje zgrade Vile Gavrilović, u odvojku današnje ulice Vinogradi došlo je do susreta hrvatskih branitelja, pripadnika MUP-a i Zbora narodne garde koje su zarobili pripadnici Teritorijalne obrane Petrinja tadašnje JNA i četničkih formacija koje su ovdje došle s područja Srbije. Ovaj proplanak je postao mjesto stradanja jer je bez ikakvog suda ili bilo čega sličnog, protivno svakom ratnom pravilu i van svake pameti, strijeljano 17 hrvatskih branitelja. Ni dan danas, baš nitko nije odgovarao za ovaj zločin.

Obitelji žrtava nikad neće prestati obilaziti stratišta i odavati im počast.

Ali Petrinjci nikad nisu zaboravili na ove ljude i svake godine u sklopu manifestacije Dani sjećanja, obiđu ova mjesta stradanja, zapale svijeće i pomole se za duše ubijenih i sve stradalnike rata koji je završio prije 26 godina. I ovog puta, mala skupina hodočasnika, sve uz poštovanje kovid mjera je obišlo ovaj proplanaka i pored crnog spomenika Slomljene golubice odalo počast poginulima.

Gradonačelnica Magdalena Komes je zapalila svijeću i pomolila se za duše ubijenih hrvatskih branitelja na ovom mjestu.
Kod lokaliteta zločina na Vili Gavrilović molitvu je predvodio trajni đakon Vjekoslav Uvalić, dušebrižnik hrvatskih branitelja RH.
Žbunje, trava, grmlje. Ljudi su prestali odavno živjeti u ovoj uličici gdje senalazi poneka srušena vikendica, a odakle se pruža prekrasan pogled na obronke Hrastovačke gore
Potres je i u ovoj ulici ostavio svoj trag. Mnoge kuće u kojima nitko ne živi su stradale.
"Što zli sruše, dobri grade" - piše na pločici zdanja kapelice sv. Ilije koja je darom obitelji Gavrilović obnovljena i blagoslovljena 2009.godine.