Stanovnicima Banije i prije potresa nedostajalo sadržaja u zajednici, nije dovoljno vratiti se na stanje kakvo je bilo

Stanovnicima Banije i prije potresa nedostajalo je sadržaja u zajednici i nije dovoljno vratiti se na stanje kakvo je bilo, zaključak je online konferencije „Zajednica u centru – društveno-kulturni centri na Baniji“ održane 16. rujna kao dio uvoda u crowdfunding kampanju „Zajednica u centru – da imam gdje… živjeti“, koja ima za cilj stvoriti taj sadržaj kroz osnivanje dva društveno-kulturna centra u Petrinji i Sisku. 

Programi koji se rade u DKC-ima su rađeni za lokalnu zajednicu, prema potrebama lokalne zajednice i uključuju lokalnu zajednicu“, izjavila je Mirela Travar iz Operacija grad i Mreže društveno-kulturnih centara u sklopu svog uvoda na konferenciji. To znači da centar nije samo mjesto koje nudi sadržaj, već daje svima u lokalnoj zajednici prostor da ga sami stvore i dijele s drugima. „Primjer Siska i Petrinje bi mogao pokazati koliko je važno prepoznati u kojem trenutku treba doći do osnivanja društveno-kulturnog centra“, dodala je Travar te naglasila da društveno-kulturni centri često nastaju kao rezultat potreba koje sama zajednica prepozna, a te potrebe su još veće zbog posljedica uništenja prouzrokovanog potresom.

Da zajednica imaju jasne potrebe pokazala su istraživanja koja su u Petrinji i Sisku provele Udruga IKS i Agencija lokalne demokracije Sisak, kao organizacije koje žele u svojim sredinama pokrenuti društveno kulturne centre. „Naše istraživanje je pokazalo da građanima najviše nedostaju kulturni sadržaji, kao što su glazbene i filmske manifestacije, izravna podrška, kao što su pravno savjetovanje i psihosocijalna pomoć te aktivnosti edukacije“, naglasila je Barbara Marjanović iz Agencije lokalne demokracije Sisak o rezultatima ispitivanja potreba građana u Sisku te dodala „Zbog toga je važno da društveno-kulturni centar stvara sadržaj koji zajednica treba. To je proces zajedničkog planiranja zajednice – stvaranje novih sadržaja baš po mjeri čovjeka“. 

Grafikon: Sadržaj koji građani u Sisku smatraju potrebnim, po prioritetu. Cijelo istraživanje ovdje.

Nitko od ispitanih nije u potpunosti zadovoljan programima za mlade koji su se dosad nudili u Petrinji, a isto vrijedi i za glazbene programe te kazališne i plesne programe“, naglasila je Matea Marić iz Udruge IKS, koja je istražila potrebe građana, naročito mladih, u Petrinji. Mladi su također u velikom djelu rekli da znaju za sadržaj u drugim gradovima koji žele vidjeti u svojoj sredini. Jasno je da povratak na stanje prije potresa nije rješenje jer je ovim zajednicama i prije potresa nedostajalo sadržaja za sve generacije. To potvrđuju i rezultati pitanja o tome kakvi programi i sadržaji raznih karaktera nedostaju u Petrinji, gdje su mladi velikom većinom odgovorili da nedostaje – svega.

Grafikon: Sadržaj koji mladi u Petrinji smatraju potrebnim – potrebno prikazano plavom bojom. Cijelo istraživanje ovdje.

Za kraj, Travar je dodala „Bio je potres i takav je kontekst trenutno da se svi bave Siskom i Petrinjom, a za godinu je pitanje tko će se time baviti i graditi ovakve priče. Osnivanje društveno-kulturnog centra je dugoročan proces, pogotovo kad dolazi u ovako ključnom trenutku kao u Sisku i Petrinji. To su građani koji tamo žive, ulažu svoje vrijeme i kojima ja zbilja potreban društveno-kulturni centar. To je vrijednost onoga što model društveno-kulturnog centra nudi“. I zbog toga je važno da se zajednica ne vrati samo na stanje prije potresa, već da osnivanjem društveno-kulturnih centara dugoročno radi na vlastitom razvoju, prema potrebama onih koji tamo žive i zajedno s njima.

Na kraju je moderatorica Ivona Eterović iz Mreže mladih Hrvatske pozvala sudionike konferencije da podrže crowdfunding kampanju koja će pomoći ostvariti sav ovaj sadržaj u sklopu društveno kulturnih centara, a koja kreće 22. rujna te je premijerno prikazala video crowdfunding kampanje

Poveznice

Istraživanje o potrebama lokalne zajednice u Sisku: https://drive.google.com/file/d/1BITawbKdqBQ3AakMNBHlwQAirQE_Ws8J/view?usp=sharing

Istraživanje o potrebama lokalne zajednice u Petrinji: https://drive.google.com/file/d/105wXg9flbHal4Rn_UlsXGrUermZQ01P-/view?usp=sharing

Snimka online konferencije: https://www.facebook.com/CroatianYouthNetwork/videos/252649666865713

Facebook stranica kampanje: https://www.facebook.com/daimamgdje

Video crowdfunding kampanje: https://www.youtube.com/watch?v=byqGUsXJDCw