Velesajam u Munchenu

Već sam zaboravio kako je to ići na službeni put. Nisam nigdje bio već godinu i pol dana, a možda čak i više. Zadnji put sam putovao u Indoneziju. Na povratku sam imao dva dana temperaturu i malo kašljao. Možda sam pokupio koronu, a nisam ni znao.

Prošli tjedan sam išao u Munchen na neki sajam mobilnosti. Kad se govori o mobilnosti, e onda se govori o autima, motorima i biciklima. Pošto sam vakciniran, nije bilo frke. U prvoj vakcini sam dobio mikročip, a u drugoj password da bih postao imun na Covid-19. Na aerodromu u Amsterdamu su me pitali da li sam vakciniran pa sam im pokazao QR cod na mom telefonu. I to je bilo to. U Munchenu na aerodromu ništa. Zapalio sam prema izlazu i našao se na ulici pred taksijem. Nikakva kontrola, ni pasoš ni vakcinacija, baš ništa. Odem tako u hotel, ostavim stvari i odjurim na velesajam mobiliteta. Švabe taj velesajam zovu MESSE. Moram reći da se Švabe drže reda puno bolje nego mi Holandezi. U metrou su svi s maskama. To je kod njih obavezno i u autobusima i vlakovima, restoranima i u zatvorenom prostoru. Na ulazu u MESSE je ipak kontrola. Ispred ulaza velika grupa ljudi. To su oni zeleni divljaci koji protestiraju protiv automobila jer oni zagađuju zrak. Ne mogu  reći da su baš pametni. U stvari, čini mi se da su ograničeni kao i ona Greta Thunberg. Taj velesajam MESSE je ogroman. Skoro kao nekadašnji Zagrebački velesajam, a sve je puno automobila, motora i bicikla. Ne samo bilo kakvih automobila, motora i bicikla nego električnih automobila, električnih motora i električnih bicikla. Pa pas im mater zelenu! Pitam se zbog čega sad protestiraju kad se cijela auto industrija prešaltala na struju?! Baš je pravo rekao Sveti Pavao: ljudska je glupost neizmjerna. A pogotovo u tih zelenih.

I stvarno, u ta moja 3 dana prešao sam svaki dan  10 kilometara. Šetao sam između automobila i motora i baš svaki auto i motor su na struju. U dvije hale veličine dvaju nogometnih igrališta samo električni bicikli. Toliko ih ima da mi je došla muka. Osim toga, na stotine je firmi i firmica koje prave baterije, rezervoare za vodik, električne amortizere itd. Nema šale s auto industrijom. Ništa se ne prepušta slučaju. Švabe računaju da će nakon 2030-te godine proizvoditi električne automobile. To su jako ambiciozni planovi.

Jedna stvar u svemu tome mi nije baš jasna. Gdje će se naći toliko struje da se napune svi ti automobili? Električna mreža ne može toliko struje niti dostaviti niti to mogu električne centrale napraviti. Budućnost će biti zanimljiva jer je potražnja za strujom ogromna. I Nikola Tesla bi se iznenadio. Da nije kremiran, sigurno bi se okretao u grobu. Valjda će se naći nekakav inženjer koji će taj problem snabdijevanja strujom riješiti.

I na kraju priče još i ovo: vjerujte, njemačka piva je fantastična. Samo zbog piva mi se je isplatilo ići na službeni put u Munchen. Godinama sam gubio dane u Indoneziji, Americi, Francuskoj i Kini umjesto da sam išao u Njemačku gdje je stvarno najukusnije pivo na svijetu. Pogotovo u Munchenu.

Dajte mi jedan hladni Franziskaner!!!!!!! Bitte!

By Marijan Jozić