19. rujna, prije 30 godina: Na uglu Ulice Brezje poginuo novinar Pierre Blanchet

Novinar: Antun Petračić

 „ Pierre Blanchet, francuski novinar poginuo je na ovom mjestu u vrijeme napada  JNA na Grad Petrinju 19. IX 1991. Dok  je izvještavao o Domovinskom ratu automobil u kojem se nalazio naišao je na protutenkovsku minu, a Pierr Blanchetov suputnik Patrice Giganti, švicarski novinar tom je prilikom teško ranjen“. 

Ovaj tekst na hrvatskom jeziku, uz preveden na francuski, uklesan u oblik   knjige otvorenih stranica, nalazi se na crnog granitnom spomen – obilježju u travnatom dijelu  ruba pločnika u središtu Petrinje. 

„Spomen ploču na inicijativu Hrvatskog novinarskog društva podiže Grad Petrinja 19. IX. 2017.“ pojašnjava se na  pogibiju u središtu našeg grada oko 18,30 sati toga četvrtka 19. rujna 1991. 

 Danas u nedjelju prijepodne, na 30 godišnjicu tragičnog događaja, uz spomenik je  svoj vlastiti lampion sjećanja i poštovanja  stavio Petrinjac  Zdenko Korečić. 

– Toga dana osobno sam upoznao dvojicu odvažnih novinara. Zajedno s pokojnim Borislavom Bešlićem prolazili  smo po život  opasnim  gradom, a  njih trojica su   kamerom i fotoaparatom hrabro  snimali posljedice teških napada JNA   od ranijih rujanskih dana.  Uz ostalo, kroz   portu s   Gajeve ulice  ušli smo u avetinjski praznu novu tvornicu Gavrilović, a  s njima se oprostili ispred stare tvornice. Istu večer sam doznao kako je kod nekadašnje Gostionice Momčilović Francuz smrtno stradao, a Švicarac teško ranjen – detalja nezaboravnih   uspomena i nakon tri desetljeća dobro se sjeća Z. Korečić. 

 Čudno mu je da  se  današnje 30. obljetnice smrti francuskog novinara nije  sjetilo Hrvatsko novinarsko društva, ali  vijest ipak s ponosom, evo preko PS portala, objavljuje stalni član ove strukovne asocijacije, novinar u mirovini, s neprekidno  redovno stalno  plaćenom godišnjom  članarinom još od 1973. 

Pierre Blanchet (r. 1944.) prije novinarskog posla bio je sudionik velikih socijalnih nemira u Francuskoj. Radio je i živio s radnicima u tvornicama automobila  Švicarske i Francuske. Za francusku i svjetsku javnost izvještavao je iz Irana, Afganistana, Južne Afrike, Libanona, Salvadora, Poljske, Sirije, Jordana – a život okončao u našem gradu.

Po nepotpunim podacima HND u  Domovinskom ratu poginulo je 14 hrvatskih novinara, snimatelja i tehničara i šest stranih izvjestitelja.