Obilježena godišnjica napada na Policijsku postaju Petrinja

U sklopu rujanskih Dana sjećanja i ove je godine obilježena godišnjica oružanog napada na Policijsku postaju Petrinja koji se dogodio u noći s 27. na 28. rujna 1990. godine. Bio je to prvi otvoreni napad oružjem na ustavnopravni poredak RH od proglašenja samostalnosti. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen ploče na zgradi Policijske postaje odana je počast poginulim pripadnicima policije s petrinjskog područja. U obrani Petrinje tijekom Domovinskog rata kroz policijsku postaju Petrinja prošlo je preko 450 djelatnih i pričuvnih policajaca, a 14 policajaca je poginulo.

Uz udruge proistekle iz Domovinskog rata i predstavnike policije, počast je kao izaslanica gradonačelnice Grada Petrinje odala Ana Aleksić Pezelj, pročelnica UO za društvene djelatnosti.

Luka Pešut, načelnik policijske uprave SMŽ, u svom obraćanju prisutnima istaknuo je: „U tim početnim ratnim danima jedan od najznačajnijih institucionalnih simbola hrvatske države bile su upravo policijske postaje. Otud ta silina udara na policiju, ali otud i ta silina otpora agresoru koja se stvarala u policijskim postajama.“ Ovom je prilikom svim pripadnicima policije čestitao nadolazeći Dan policije i njihovog zaštitnika sv. Mihovila.

Zajedničku molitvu kod spomen obilježja te misu u crkvi sv. Lovre predvodio je policijski kapelan don Ivo Borić.