Prvi obrtnici su otvorili svoje trgovine u Centru novog života na petrinjskom Sajmištu

Autor:Miroslav Šantek

Centar novog života je nakupina novih, militantno obojanih kontejnera koji se već mjesecima slažu i postavljaju na predjelu petrinjskog kvarta Sajmište. Ovo je originalna ideja Udruge glasa poduzetnika koji su su odmah nakon potresa predložili tadašnjem gradonačelniku Darinku Dumboviću ideju izgradnje kontejnerskog trgovinskog centra u kojem bi lokalni obrtnici koji su nastradali dobili kontejnerski smještaj za njihove obrte. Ideja je prihvaćena i krenulo se u izgradnju infrastrukture, a zatim i nabave i postavljanja kontejnera, a kako to u ovoj zemlji Hrvata biva, stvar uvijek u nečemu zapne. Očiti nedostatak novca je usporio napredovanje centra, zatim je došla promjena gradske vlasti i nova gradonačelnica Magdalena Komes koja je u suradnji s Vladom RH je uspjela nabaviti 30 milijuna kuna za nastavak gradnje centra. Međutim, svi rokovi su probijeni i ne zna se točno kad će centar u potpunosti biti gotov i u funkciji.

U središtu Centra novog života je uređen mali trg. Izgleda vrlo urbano i moderno.
Rano ujutro, već prije osam sati počeli su pristizati i prvi kupci i znatiželjnici u ovu potpuno novu i potpuno neuobičajenu stvar na razini cijee Hrvatske,a kamoli Petrinje.

Ovog prohladnog jutra, na malom trgu koji se smjestio okružen kontejnerskim jedinicama je veselo. Centar nije,a ni neće biti otvoren pompozno i u svojoj punini, već su obrtnici koji su uspjeli svoje prostore dovesti do točke otvorenja, a i koji više nisu mogli čekati jer su novčane državne potpore izostale, a od nečega se mora živjeti su danas otvorii svoja vrata i krenuli u biznis. Ono što će sasvim sigurno razveseliti prvenstveno Petrinjke je otvorenje najvećeg kontejnera u kojem se smjestio DM. Sve više ljudi ulazi u ovo mjesto, a predstavnici tvrtke kažu da su zadovoljni prostorom koji je nešto veći od onog koji je bio u Nazorovoj ulici i koji sada ni fizički ne postoji. Tu je i pizzerija Lucija, zaim Naso Ćevapi, Edi pekara i Trgovina Goga. To je mali dio obrtnika koji su ovdje dobili prostor, ali kako kažu, svaki početak je težak.

Ono što će najviše razveseliti Petrinjke je otvorenje DM-a. Ovaj kontejnerski prostor je nešto veći nego bivši u središtu grada.
Petrinjska gradonačelnica Magdalena Komes je obišla sve novootvorene prostore i sa svima razgovarala. Ovo je velik dan za Petrinju. Ponovo se polako pokreće biznis i puni gradski proračun.

Petrinjska gradonačelnica Magdalena Komes je sretna što su prvi obrtnici otvorili svoja vrata. Obišla ih je, pozdravila se s njima i porazgovarala, a kad će se dogoditi otvorenje cjelokupnog centra kaže je da je to sada na izvođačima i nadzoru i da su poskupljenje cijena građevinskog materijala i nedostatak radne snage utječu na to.

Prva jutarnja kava u kontejnerskom obliku pizzerije Lucija.
Zavirili smo u kuhinju kod “Nase”. Mirišu ćevapi kao nekad.
Siječe se burek, miriši friški kruh. Pekara Edi je otvorila kontejnersku trgovinu u Centru novog života.