Listopad

Autor:Miroslav Šantek

S oblačnim nebom, noćnim hladnoćama i manjom temperaturom od svog brata rujna, u petrinjske ruševine ušetao je deseti mjesec kalendarske godine – listopad. On donosi početak pripreme prirode za zimski san sve do novog proljeća. Dani će biti sve kraći, prohladniji, a sve će nas u mrak baciti ponovno pomicanje sata zadnjeg dana listopada – i dalje se EU nije dogovorila o ovom problemu i sve ostaje po starom, sat se i ove godine pomiče. Ovaj mjesec je opjevan i od rock grupe U2 – October je nasov njihove pjesme i cijelog albuma iz 1981. 40 godina je prošlo od izdavanja tog crnog vinila i kazetne vrpce, U2 još uvijek postoje, a ovaj album uvijek valja poslušati. A kako su stari Petrinjci prije grupe U2 i potresa opisivali ovaj mjesec i kako su u njemu živjeli, govore zapisi iz knjige petrinjskog povjesničara Ivana Rizmaula – Blagdan i svagdan petrinjski.

Listopad je mejsec hladnih noći i sve češćih magli. Završit će berbe započete u rujnu. Listopad je nestalan i promjenjiv, a počinju i jače kiše koje ponekad kao da ne znaju prestati. Kad se poslije tih kiša razvedri, nastaju prvi mrazevi. List požuti, vene i doskora padne. Dobro je da ne ostane na granju jer ga može uhvatiti prvi snijeg, a tada bi bilo velike štete u voćnjacima i šumi. Naglo se naoblači pa se kaže da diši po snegu. Žurno se pospremaju iz polja i vrtova plodovi. Vidi se zima je pred vratima.

Voz za vozom, lajt za lajtom, kreće se po petrinjskim ulicama do dvorišta i podruma. Po bregovima i oranicama čuje se veseli žagor i pjesma berača. Do Terezinja berba grožđa je završena. Trsje je prazno, a bregovi utihnu. S petrinjskih ograđa vozi se kukuruz i ostale plodine. počinju obilnije kiše.