Veselje u kontejneru br. 22. u Mošćenici: Jovanki Brkić objavljena prva zbirka poezije, Ani Marjanović voćna torta za 79 rođendan

Autor Antun Petračić

Brojem 22. označen je  bijeli dugački kontejner u krug složenih  ovakvih jednako sličnih privremenih pokretnih nastambi u novom post potresnom  stambeno-volonterskom naselju nasuprot Finela u Mošćenici. 

Broj 22. izvana ne izgleda velik i širok spram svoje prostrane unutrašnjosti, u kojoj je  dovoljno mjesta  za sjedenje  čak 30- tak odraslih osoba. Toliko je žena, bez ijednog muškarca, popunilo taj kontejner u prigodi 1. listopada, Međunarodnog dana starijih osoba, utemeljenog proglasom Generalne skupštine UN 14. prosinca 1990.  Dan osoba treće životne dobi u cijelom se  svijetu  obilježava od 1991., a  u ovoj jubilarnoj za 30-obljetnicu  nije ga zaboravila ni  Udruga za razvoj lokalne zajednice Naš život Petrinja, čiji su članovi i korisnici u najvećem broju upravo stariji ljudi i osobe u potrebi.  

Udruga Naš život koordinira aktivnosti  s Petrinjskom kućom zdravlja, pa dijele isti kontejner, baš kao što su nekoliko godina do razornog potresa zajedno koristili prizemlje Trga dr. Franje Tuđmana br. 10. Teško oštećena starinska  zgrada već je otišla u petrinjsku povijest – u saniranju su je  „skratili“  snažni  bageri s dugačkim „rukama“, a hrpe  otpada odvezli teški kamioni, sada čeka početak obnove i neki novi budući život. Istovremeno „preživjela“ Udruga Naš život vodi nastavak svog života na novoj lokaciji i prema istom projektu Godine nisu važne. 

Po  tome  programu  svakog utorka, do potresa  u središtu grada, a sada u mošćeničkom kontejnerskom naselju održavaju se razne dobro posjećene, prihvaćene i hvaljene edukativne radionice za polaznice raznih godišta. 

Među njima je i umirovljenica Jovanka Brkić, sa stanom u naselju Sajmište, a u Našem životu „otkrivena“ pjesnikinja. Za  Međunarodni dan starijih osoba 2021.  Udruga joj je objavila prvu zbirku poezije  pod nazivom Petrinjska druženja u stihu, a predsjednica Radmila Vlak i stručna  voditeljica ovog dijela tjedne  edukacije  Vlasta Vidnić otisnute primjerke darovale članicama  i posebno autorici. 

-– U udruzi sam od ožujka prošle godine, a  između  pjesama nastalih iz srca i duše   od  lanjske jeseni, odabrala sam 50  za ovo prvo objavljivanje.  Neobično sam sretna i zadovoljna,  posebno iznenađena i puna zahvale gđi Vlasti Vidnić na poticanju i podupiranju moga hobija. Poezija je moje osobno izražavanje, a   ljubav za  cvijeće dugogodišnja preokupacija – kaže pjesnikinja-cvjećarica. Njeni  cvjetno-zeleni stalno ukrašeni prozori posebno se ističu na zgradi sa stanom iznad kvartovskog  vrtića na  Sajmištu. 

Prigodno okupljanje 1. listopada imalo je još jedan povod: proslavu 79. rođendana njihove članice  Ane Marjanović, rodom iz Hrvatskog Čuntića, a udane  u Prnjavoru Čuntićkom, majke dviju kćerki i sina, od  kojih  nasljeđuje sedam unuka i šest praunuka. Baka Ana sada je kod sina Božidara u  Petrinji, a prepuna je pohvala i zahvala za skrb udruge dok je boravila u Prnjavoru. 

– Osobito mi je mila i draga  gerontodomaćica  Sandra Adžam,  uvijek  na usluzi, skrbna, vrijedna  i predobra u svakom pomaganju.  Ona je kao moja treća kćerka – veli baka Ana.  

Velikom rođendanskom voćnom tortom iznenadilo ju je njeno društvo, a ponovo je i ovu slasticu izradila Vlasta Vidnić, koja ima  zabilježene   dane rođenja svake članice, pa ih ovako prigodno skupa  proslavljaju. 

Ovaj puta  veselju dana starijih osoba, objavu prve zbirke poezije Jovanke Brkić i  rođenja 24. rujna 1942.  Ane Marjanović, pridružio se i ženski pjevački  zbor Lira, Petrinja. Iznimno je umjetnička voditeljica i dirigentica Luana Komlinović klasični sintisajzer zamijenila harmonikom, pa su se iz kontejnera br. 22. poznate pučke, starogradske i petrinjske pjesme  čule po  cijelom novom naselju uz cestu  Petrinja-Sisak.  

Prepričavali su se i utisci o pamtljivom prošlotjednom, prvom zajedničkom jednodnevnom izletu članica Novog života i zbora Lira u vinogorje kod Jastrebarskog, a  od blagajnice zbora Zore Vujić  doznali smo najnovije, vrlo važno za ovo pjevačko društvo.  Prečasnog Josipa Samaržiju,  župnika sv. Lovre, zamolit će  korištenje crkvene dvorane za njihove probe, jer su sada beskućnici, bez mogućnosti, nakon dugo godina  uporabe  prostorija, poslije podzemne  stihije ispod našeg grada, zatvorenog Doma za starije i nemoćne osobe u Petrinji.   

Udruga Naš život u Petrinji djeluje  14 godina i nanizala je popis  od 1500  starih  i nemoćnih osoba po gradu i Banovini. Predsjednica Radmila Vlak kaže kako su na raznovrsnoj usluzi  bakama  i djedovima čija „starost nije bolest, nego stanje u životu“, a s  glavnom porukom „ treća životna dob  nije  teret društva,  među nama su oni s puno znanja, iskustva i potreba, pa ih se ne smije ostaviti ni zaboraviti“.