‘Veliki Muntius’ Nevena Bilića ispred Umjetničkog paviljona

Ispred Umjetničkog paviljona postavljen je rad „Veliki Muntius“ uglednog hrvatskog kipara Nevena Bilića. Riječ je o četvrtoj, ujedno i zadnjoj ovogodišnjoj izložbi iz ciklusa „Umjetnost ispred Umjetničkog paviljona“.

Ova impozantna, monumentalna instalacija ostaje ispred Umjetničkog paviljona do 29.11.2021. godine.

Na stepenicama Umjetničkog paviljona posjetitelje će dočekivati ambijentalna instalacija „Veliki Muntius“, nazvana je prema profesoru Muntiusu, sporednom liku znanstvenofantastičnog romana „Solaris“ Stanislava Lema. Riječ je o predimenzioniranom modularnom radu, sastavljenom od segmenata polimera spojenih ventilima i bodljama koji teže beskonačnoj monokromnoj strukturi. Instalacija podsjeća na lanac koji predstavlja prema riječima Borisa Greinera, autora teksta u katalogu izložbe „nepoznatu crnu silu prijetećeg izgleda koja je zapriječila ulaz u Umjetnički paviljon u Zagrebu”, a kojeg Greiner simbolično naziva „dvorcem u kojem spava kultura”.

„… za razliku od likova na Solarisu koji mogu pobjeći natrag na Zemlju, nama kao jedina mogućnost ostaje nada u to da će se na Zemlji napokon pojaviti taj princ, poljupcem nas probuditi, pa će nestati trnja.
Bilić materijalizira taj pesimizam, gradi ga od debelih, crnih, neprijateljskih komada plastike, pa osim što izgleda prijeteće i što je čovjek pred njim bespomoćan, taj je artefakt i ustanovljen nalik dotičnom doživljaju svijeta oko sebe. Naime, u isprepletenosti stvarnosti i njezine subjektivne interpretacije, ponekad se i ukaže tračak svjetlosti, pukotina u shvaćanju kako je ovaj svijet i sve u njemu najgore što može biti, pa kad mu se nekim slučajem odreže poneka bodlja, ona smjesta može biti zamijenjena novom; definiran generičkom strukturom, svaki je njegov element nadomjestiv.“
(Boris Greiner u katalogu izložbe)