U utorak, 12. listopada 2021. godine s početkom u 18 sati, održat će se u prostorijama Društva hrvatskih književnika zagrebačko predstavljanje nagrade ‘Korzo slova’ Ogranka DHK Sisačko-moslavačke županije i nagrađenoga romana ‘Identitet’ Tihane Petrac Matijević.

Uz autoricu nagrađenoga romana, sudjelovat će Željka Lovrenčić, članica stručnoga povjerenstva nagrade i Siniša Matasović, član stručnoga povjerenstva i urednik knjige.

Predstavljanje će se održati uz pridržavanje važećih epidemioloških mjera.

Godinama, pa i desetljećima unatrag, književni autori s područja Sisačko-moslavačke županije nagrađivani su i pohvaljivani na raznim književnim natječajima u Hrvatskoj i inozemstvu, ali nikada nisu imali adekvatan natječaj koji će im omogućiti cjelovitu pripremu i tisak nagrađene knjige u okrilju vlastite županije, “u svom dvorištu”, natječaj namijenjen isključivo njima. Upravo je to bio osnovni motiv Društvu hrvatskih književnika za pokretanje književne nagrade Korzo slova. Zamišljena da pruži priliku talentiranim i još nedovoljno poznatim pjesnicima i prozaicima s prebivalištem u Sisačko-moslavačkoj županiji, neovisno o književnom žanru u kojem pišu, odmah je prve godine, 2020., opravdala svoju svrhu i nagovijestila velike i lijepe dosege u budućnosti. Na natječaj je pristiglo 18 cjelovitih rukopisa knjiga iz raznih dijelova županije. Očekivano su prednjačile zbirke poezije, prijavljeno je i nekoliko zbirki priča te dva romana. Konkurencija je bila na visokoj razini, što je i utjecalo na odluku stručnog povjerenstva u sastavu: Željka Lovrenčić, Davor Šalat i Siniša Matasović, da u finalni izbor uvrste šest naslova. Nakon dodatnoga i temeljitoga čitanja, jednoglasno je odlučeno i najboljom knjigom je proglašen roman Identitet autorice Tihane Petrac Matijević.

Tihana Petrac Matijević

Petrac Matijević je već tim premijernim romanom pokazala da je dorasla zadatku i u potpunosti je zadovoljila kriterije ovoga književnoga žanra. Ne treba sumnjati da će roman Identitet biti dobro prihvaćen i od publike. Razumljiv, pitak, protočan i intrigantan, obuhvaća osnovne elemente potrebne da zaživi i ostvari uspješnu plovidbu hrvatskim pa i širim književnim nebom. Najvažnije od svega, uspijeva uvući čitatelja u sebe, usisati ga svojim primamljivim virovima i držati budnog od korica do korica. Tempo je vješto izbalansiran i izmjenjuje se kroz povremene monologe i promišljanja o životu i svijetu koji okružuje glavnu junakinju Idu Novak, zatim kroz interesantne i vješto razrađene dijaloge, kao i kroz društveno i socijalno osviještene teme koje autorica otvara i propitkuje; prvenstveno kroz sindrom bipolarnog poremećaja kao osnovne okosnice romana, ali i drugih tema poput društvenih nejednakosti i siromaštva, iseljavanja mladih generacija iz Hrvatske u potrazi za boljim poslom i egzistencijom, silovanja itd.

Natječaj je raspisan i u 2021. godini. Žiriranje je u tijeku, a posebno veseli činjenica što je ove godine pristiglo 20 novih knjiga, dakle dvije više nego u premijernom izdanju natječaja. Finalisti će biti proglašeni do kraja listopada, a pobjednik ili pobjednica do 15. studenog.

Siniša Matasović,
predsjednik Ogranka DHK SMŽ

Korzo slova, skulptura