Odgovor Ministarstva na pitanje u svezi neadekvatnog smještaja

Prije nekoliko dana obratio nam se g. Željko zbog problema njegove majke s neadekvatnim smještajem koje smo proslijedili Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Danas je stigao odgovor, a u dijelu odgovora koji se odnosi na dodjelu kontejnera Ministarstvo upućuje obraćanje na druge adrese, stoga smo na iste uputili e-mail tražeći žuran odgovor.

Pitanje našeg čitatelja i odgovor Ministarstva pročitajte u nastavku.

PS-Portal

g. Željko iz Petrinje pita:

Poštovani,

javljam Vam se zbog problema koji nikako da se riješi, a tiče se smještaja moje majke u kontejneru. Naime, dobila je kontejner još u 1. mjesecu i smješten je uz kuću,  ali bez sanitarnog čvora i bilo kakvog priključka vode .Podnijeli smo zahtjev za zamjenu još prije par mjeseci i kontaktirali bezbroj puta stožer civilne zaštite, odgovor je bio uvijek isti, čekajte.

U međuvremenu smo podnijeli zahtjev za obnovu, jer objekt ima crvenu oznaku, i potpisali suglasnost za rušenje. Objekt (Stjepana Radića 88) je srušen 27.08. Majka je cijelo vrijeme, unatoč opasnosti, obavljala sve higijenske potrepštine u kući, ali sada joj je i ta opcija nestala i osuđena je na novo preseljenje. Moram još navesti da je majka onkološki bolesnik i bez minimalnih higijenskih uvjeta tamo joj je onemogućen život i na preporuku doktora joj je rečeno da izbjegava smještaj u kontejnersko naselje.

Ne znamo ni sami koliko puta su nas obilazili osobe iz Civilne zaštite, a nedavno i iz Ministarstva graditeljstva, ali to nije polučilo nikakav rezultat.

Mi smo i do sada samo tražili zamjenu postojećeg kontejnera koji je u njenom dvorištu s kontejnerom sa sanitarnim čvorom i to je opcija koja njoj najviše odgovara. Dapače, bila bi vrlo zadovoljna jer joj je sve vrlo blizu od doktora do trgovine. Ne tražimo nikakvo drugo rješenje.

Odgovor MGIPU:

Poštovani,
Nastavno na upit čitatelja vezano na uklanjanje obiteljske kuće i gradnju zamjenske te dodjelu kontejnera, obavještavamo Vas da je za zgradu na adresi Stjepana Radića 88, Petrinja ovom Ministarstvu podnesen zahtjev za gradnju zamjenske obiteljske kuće koji je u rješavanju. Po donošenju odluke, ista će biti dostavljena preporučenom poštom podnositelju zahtjeva na adresu navedenu u zahtjevu.
U dijelu upita koji se odnosi na dodjelu kontejnera, upućujemo da se gospođa javi Stožeru civilne zaštite, na mail adrese:
czosrh@civilna-zastita.hr  i gomas1964@gmail.com
Za sva dodatna pitanja vezana za ostvarivanje prava građana na potresom pogođenom području, upućujemo da se gospođa obrati u Ured za obnovu, Trg Stjepana Radića 8 u Petrinji, gdje su službenici Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, Grada Petrinje i Sisačko-moslavačke županije na raspolaganju za sve informacije vezane za obnovu, radnim danom od 8-16 sati.
Sve informacije vezane za prava građana dostupne su i na poveznicama:
https://mpgi.gov.hr/o-ministarstvu/djelokrug/graditeljstvo-98/obnova-zgrada-ostecenih-potresom-na-podrucju-sisacko-moslavacke-zupanije-karlovacke-zupanije-i-zagrebacke-zupanije/11384
https://sduosz.gov.hr/
https://potresinfo.gov.hr/

S poštovanjem,

t: +385 1 3782 458
e: potres@mpgi.hr

Ulica Republike Austrije 20, 10000 Zagreb
mgipu.gov.hr