Prošlo je trideset godina: 74. samostalni bataljun HV Petrinja od 8. listopada 1991. do 31. ožujka 1992.

Piše i foto: Antun Petračić

Udruga ratnih veterana- veterana Domovinskog rata Grada Petrinje organizirala je  svečano obilježavanje jubilarnih 30 godina od ustrojavanja 74. samostalnog bataljuna Petrinja. Ova obrambena postrojba   osnovana je 8. listopada 1991. a do prelaska u 162. brigadu HV Zrin 31. ožujka 1992.,  uspješno i nepromijenjeno branilački je držala 8,5 kilometara petrinjsko- pokupske bojišnice. Kroz tri satnije i druge sastavnice Samb-a prošlo je 300 boraca, među kojima je 40 ranjeno, a 11 poginulo.  

Zapovjednik ove postrojbe bio je  Zlatko Iskrić, sadašnji predsjednik Udruge RV-VDR Petrinje, u čijem su se novom post potresnom vanjskom i unutarnjem prostoru kod bivšeg željezničkog kolodvora održala dva od tri dijela svečanosti jubilarne obljetnice.  

Ispod novog križa s raspetim Isusom, pokraj skulpture hrvatskog branitelja i instalacije oružja s kojim se branio zavičaj i  pobijedilo u Oluji, položeni su vijenci i svijeće.  

U gradskoj crkvi sv. Lovre misu zadušnicu za poginule iz ovoga bataljuna  predvodio sisački biskup Vlado Košić, uz domaćeg župnika preč. Josipa Samaržiju i  preč. Paška Glasnovića iz svetišta  Gora, uz trajnog đakona, duhovnika svih hrvatskih branitelja  Vjekoslava Uvalića. 

-U Domovinskom ratu trebalo je mnoštvo hrabrih ljudi da se zlu suprotstave, kao što je i bilo na današnji dan prije 30 godina kada je ustanovljen ovaj 74. petrinjski bataljun. I mnogi drugi koji su se organizirali prije tih 30 godina hrabro su stali pred to zlo, tenkove, nadmoćno oružje i neprijatelja, kojeg slobodno možemo nazvati đavlom, jer je doista to i bio. Diabolos, grčka riječ, znači onaj koji razdvaja i dijeli ljude i baš su oni tu podjelu činili premda smo prije zajedno živjeli. Oni su zaratili na nas- rekao je biskup u propovijedi.

Završni treći dio svečanosti održan je opet kod udruge domaćina, u  novouređenim prostorijama nekadašnjeg željezničkog utovarno-istovarnog skladišta uz  prvi kolosijek ukinute (i nikada više?) pruge Sisak- Karlovac. 

 Sažetak ratnog puta 74. samb-a iznio je pripadnik ove postrojbe Zvonimir Martinović – Mika, a u ime  domaćina Zlatko Iskrić naveo veliku osobnu odgovornost zapovijedanja,  ali i ponos što je taj bataljun  bio među tri bataljuna u Hrvatskoj vojsci po ocjenama, odgovornosti i rezultatima koji su postizani.   

U ime Grada Petrinje  zamjenik gradonačelnice Ivan Prskalo obratio se nazočnima kao vitezovima, herojima, mučenicima Domovinskog rata,  slijednicima veličanstvenog bataljuna koji je branio svoju domovinu braneći Grad Petrinju. 

Pukovnik Krešimir Kršinić, zapovjednik 1. mehanizirane bojne „Tigrovi“ kao  izaslanik ministra obrane Maria Banožića kazao je da se, kao profesionalni vojnik,  divi ratnom putu, na kojem je ispisan jedan segment hrvatske povijesti.

Viša stručna suradnica u Ministarstvu branitelja Helena Kostelac,  izaslanica potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, navela je ključnu ulogu 74. samb-a u očuvanju nepromijenjene crte obrane, a u vezi poginulih i ranjenih  „građanska je dužnost svih nas osigurati hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata da njihove zasluge u obrani domovine budu trajno i dostojanstveno vrednovane, a njihova žrtva nikada zaboravljena“.

Za predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i sisačko-moslavačkog župana Ivana Celjaka njihov izaslanik,  zamjenik župana Mihael Jurić je podsjetio  kako je 30 godina  prošlo od tih ranih devedesetih, kada se stvarala domovina  Hrvatska, stvarala sloboda koju  imamo. „Kroz svu našu  povijest Hrvati su imali san, želju imati svoju domovinu, a vi hrvatski branitelji  ostvarili  ste tu stoljetnu želju. Vi ste definitivno, a povijest će pokazati, najveći heroji koje je Hrvatska ikada imala u svojoj povijesti“ naveo je M. Jurić. 

Tri desetljeća ustrojavanja 74. samb-a obilježeno je i posebnom izložbom “Da se ne zaboravi“  ratnih dokumenata, fotografija, naoružanja i  ratne tehnike koje posjeduje Udruga ratnih veterana, veterana Domovinskog rata Grada Petrinje. Eksponati su prenijeti  iz potresom teško oštećenih prostorija u Gajevoj ulici, a sadašnji izloženi dio iz šireg je fundusa  ratne povijesti Petrinje, autora iz vodstva ogranka Matice hrvatske Petrinje Vladimira Krpana, Domagoja Bernića, Zvonimira Martinovića i pokojnog Hrvoja Tome Bešlića. 

Za ovu jubilarnu svečanost  dovršeno je dotiskivanje još 80 komada lani objavljene  publikacije Ratni putevi postrojbi HV Grada Petrinje i okolnih mjesta, autora Zvonimira Martinovića- Mike.  Novac za dotisak osiguralo je Ministarstvo hrvatskih branitelja i sada je dovoljno primjeraka da ovo povijesno-dokumentirano opsežno i vrijedno izdanje Udruge ratnih veterana-veterana Domovinskog rata Grada Petrinje dobije svaki zainteresirani branitelj-osloboditelj iz slavnih ratnih postrojbi našeg zavičaja.