Od 17. do 21. listopada Petrinja će biti domaćin vrhunskog događaja u kulturi gdje Vam donosimo dio svjetske kulturne baštine kroz izvedbe međunarodno priznatih  hrvatskih i inozemnih umjetnika. Upravo na promicanju i očuvanju tog kulturnog naslijeđa djelovao je i pijanist Ranko Filjak koji je rođen i odrastao u Petrinji.

U monumetalnom interijeru crkve sv. Lovre, kao jedinom očuvanom zdanju u centru grada Petrinje, održat će se tri festivalske večeri s početkom u 19.30h.

17.10.2021. nedjelja, na otvorenju festivala nastupit će Amadeus trio koji čine fantastični virtuozi koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnima. Leonid Sorokow (violina), Krešimir Lazar (violončelo) i Ruben Dalibaltayan (klavir). Svojim energičnim izvedbama već trinaest godina oduševljavaju hrvatsku i inozemnu publiku, a s velikim uzbuđenjem očekuju i nastup pred petrinjskom publikom. Sinergija ova tri glazbenika poseban je doživljaj koji se nikako ne smije propustiti!

19.10.2021. utorak, koncert će održati dvije vrhunske umjetnice, mezzosopranistica Renata Pokupić i pijanistica Julia Gubajdullina. Aktivna i bogata karijera odvela je Renatu Pokupić na gotovo sve kontinente svijeta, te je od 2003. i najizvođenija hrvatska umjetnica na prestižnom BBC 3. programu radia. Čast nam je da će u sklopu festivala nastupiti u i našoj Petrinji i to uz Juliu Gubajdullinu, diplomanticu klavira na čuvenom moskovskom konzervatoriju Petar Iljič Čajkovski. Julia Gubajdullina osim što je izuzetna koncertna pijanistica, jedna je od najtraženijih umjetničkih suradnica u Hrvatskoj i šire. Po prvi puta zajedno nastupaju upravo na našem festivalu! Posebna prilika za čuti uživo nadahnute izvedbe ovih dviju umjetnica!

21.10.2021. četvrtak, koncert će održati pijanist Ivan Krpan koji je pod povećalo svjetske javnosti došao pobjedivši na jednom od najvećih svjetskih pijanističkih natjecanja – Ferruccio Busoni 2017.godine u Bolzanu, Italija. Od tad, ovom mladom, talentiranom pijanistu ne prestaju angažmani diljem svijeta, a za nastup na našem festivalu odabrao je jako zanimljiv program koji preko genijalne glazbene obitelji Bach vodi prema Chopinu, te ujedno i završava sa Chopinovom polonezom u As-duru koja je svojom moćnom arhitekturom zvuka ujedno i zadnja skladba festivala!

Ne propustite jedinstvenu priliku, u prekrasnom ambijentu, uživati u izvedbama vrhunskih glazbenika koji će upravo putem umjetnosti pružiti publici doživljaj za pamćenje. Petrinja na tjedan dana postaje centar kulturnog zbivanja Lijepe naše. Na taj način i podsjeća javnost na kulturnu baštinu grada Petrinje i vrijednosti koje u sebi nosi naš grad.

Vidimo se!

Karlo Ivančić, umjetnički ravnatelj

Edmund Andler-Borić, producent