Voli vas vaša Ljilja! Svi smo mi jedna mala, ali jako važna karika lančića koji nas veže!!!

Priredili Antun Petračić-Ljiljana Sigur

Hrvatsko kulturno umjetničko društva Hrastovička gora s nasljednim je  korijenima iz nekadašnjeg sličnog društva još iz 20-tih godina 20. stoljeća, a vrijedno je, aktivno i zapaženo i u ovom našem najnovijem vremenu – unatoč covida-19 i petrinjskog potresa. 

Samo do sada u  ovoj godini,  neumorni Hrastovčani i pridruženi im prijatelji suradnici i pomagači, bilježe 16 nastupa, a ne misle zastati, kamo li stati…

 U nedjelju 10. 10. 2021. u zajedničkom seoskom Radničkom domu Stjepana  Radića okupilo se 30-tak KUD-ovaca više naraštaja i proanaliziralo gdje su, kome, što i zašto pjevali, plesali, tamburali, putovali ili primili goste. Svoje prelijepe tradicijske  unikatne narodne nošnje folkloraši nisu obukli, i svirci su ostali u „civilu“, ali se  cijelo društvo dobro zabavilo, prethodno i pogostilo, po domaćem koliko tko može i želi, vrućom janjetinom iz zajedničkog velikog  lonca.

Nedjeljni popodnevni susret potaknula je njihova predsjednica Ljiljana Sigur, kao zahvalu svima u KUD-u za sve do sada postignuto  u nimalo laganoj i jednostavnoj  2021. godini. 

Zadnju zadaću odradili  su početkom ovog mjeseca u Pitomači na 21. izboru Najuzornije hrvatske seoske žene, za koju se natjecala i njihova predsjednica. Cijelu subotu cijeli program pratio je cijeli KUD Hrastovička gora, a na nezaboravnu  atmosferu i zapažen doprinos cijelom natjecanju  podsjetili su se   video filmom, osobnom zahvalom njihove čelnice, uz još dodatnu  posebnu pisanu poruku: 

„Velika hvala svima na podršci, potpori i pomoći bilo koje vrste. Svi smo mi jedna mala, ali jako važna karika lančića koji nas veže. Bez vas ne bismo bili ovako dobri i uspješni. Voli vas vaša Ljilja! 

Među  posebnost i neobičnost  KUD-a  Hrastovičke gore – što ne pamtino  ni kod ijednog drugog sličnog društva Grada Petrinje-spada njihova zastupljenost, ni manje ni više, nego u križaljci na zadnjoj stranici korica najnovijeg broja Kvizorame, hrvatske zagonetačke revije iz Zagreba, broj 1537 od 9. 10. 2021. Zaslugom Hrastovčanke po rodu Zrinke Krečić (pokojni otac Mijo bio je predsjednik ovog KUD-a)   poslovne tajnice u tome časopisu,  za rješavanje je   ponuđeno pet pojmova, a  najmanje tri odgonetke još do konca ovog tjedna na  dopisnici uz priloženi kupom šalju se  Kvizorami. Zauzvrat,  tri čitatelja bit će nagrađena najnovijim izdanjem ovog KUD-a  Pjesmom i plesom kroz Hrastovicu.

Nova zadaća  predstoji ovom društvu već u  nadolazeću nedjelju, a što će to biti, s  kronologijom  svega učinjenog  od veljače do listopada 2021. ekskluzivno  samo za PS Portal javlja  Ljiljana Ljilja Sigur. 

  Na našem druženju u nedjelju popodne malo smo se opustili, porazgovarali o dosadašnjem ovogodišnjem radu te zasvirali i zapjevali samo za svoju dušu. Pripremila sam prezentaciju PPT, da pogledamo na platnu malu projekciju iz ove perspektive gledatelja, našu aktivnost. Željeli smo malo proslaviti i obilježiti niz raznih događanja , nastupa i aktivnosti u 2021. godini.

Ubrzo nakon potresa, sredinom veljače bili smo sudionici spota „Naša Banovina“ gdina Stjepana Jeršeka Štefa i skupine tamburaša iz 4 regije RH; krajem veljače, točnije, 28.2. nastupili smo na 4 lokacije kao „moralna potpora“ našim Petrinjcima te direktno u emisiji „Dobro jutro“; u lipnju su naše mlade članice, Đurđica i Marija uljepšale svečanost potpisivanja ugovora Hrvačkog kluba o financijskoj pomoći s poljskom bankom; sredinom lipnja smo održali izvrsnu promociju Pjesmarice „Pjesmom i plesom kroz Hrastovicu“ ; već sljedeći vikend smo prezentirali grad Petrinju u Kaštel Novom; povodom promocije Pjesmarice gostovala sam u Bakinoj škrinjici; na „Lovrenčevo“ smo promovirali kulturnu baštinu naše Hrastovice u parku u Petrinji; večer uoči Bartolova u Hrastovici smo imali zajednički koncert s gostima, policijskom klapom Sveti Mihovil iz Splita; postavili smo kao partneri s gđom Martinom Mladenović, ravnateljicom ICBB-a izložbu u Hrastovici; u nošnjama smo uveličali misno slavlje Bartolova; nakon toga smo za Dan branitelja sudjelovali u Petrinji na blagoslovu križa i kipa branitelja; poč. 9. mjeseca smo u Jabukovcu nastupili i uveličali svečanost primopredaje ključeva za izgradnju donatorske kuće obitelji Boltužić; na „Angelskim susretima“ u Viduševcu; u Kvizorami na zadnjoj stranici je izašla slika naše Pjesmarice s pojmovima iz iste.

U Pitomači smo bili na natjecanju na „21. izboru za Najuzorniju hrvatsku seosku ženu“. Tamo smo se odlično proveli, iako sam svjesno krenula u taj izazov znajući da nemam šanse za bilo koji plasman jer se ocjenjuje OPG, tj. potiče se poticaj poduzetništva na selu, i to je u redu. No, mi smo se dogovorili na sastanku, s obzirom da sam predložena kao kandidatkinja SMŽ, da će nam to biti neki izazov i da idemo skupa, meni kao velika potpora, jer smo dobar i zdrav tim, da se želimo dobro zabaviti, što smo tamo i pokazali. Ne samo mi, zabavili su se redom svi prisutni. Dobili smo brojne pohvale upravo na ekipni aranžman, na atmosferu i na izvrsno uređen štand, šarolik, lijep i bogato uređen predmetima i slasticama. Još imamo dogovoreno snimanje spota KUD-a kao promotivni materijal.

Čekamo lijepo vrijeme za to a i financije nam malo usporavaju planove. No, uspjet ćemo! Gdje je volje, srca i ljubavi, nađe se i način. Ovom se prigodom zahvaljujem mojim članovima od srca, na potpori, moralnoj, fizičkoj, bilo koje vrste i kako sam napomenula, bez obzira na brojne teškoće, od financija, od proba, nastupa, od tamburaša, nekad tenzija a puno više smijeha i šale, u toj svojoj nesavršenosti, upravo smo savršeni ovakvi kakvi jesmo, ekipno – kaže Ljilja Sigur.