Od ideje do projekta

Proljetos su Udrugu žena poduzetnica Banovine posjetile predstavnice KLUBA SOROPTIMIST INTERNATIONAL ZAGREB CENTAR – gđa. Đurđica i gđa. Valerija. Klub je dio organizacije SorOptimist International, globalnog volonterskog pokreta za osnaživanje žena i djevojaka, a čini ga oko 75 000 klubova u 122 države diljem svijeta s gotovo 90 000 članica. Klub Zagreb Centar utemeljen je 2007. godine i jedan je od dvaju SorOptimist International kluba u Hrvatskoj s ukupno 40 članica. Ime mu dolazi od Soror (lat. sestra) + optimum (lat. najbolje), a djeluje na nekoliko područja od kojih su najvažnija: obrazovanje, suzbijanje nasilja nad ženama i djevojkama, zdravlje, gospodarski razvoj i održivi razvoj.

I dok je tlo još uvijek snažno podrhtavalo, u razgovoru s predsjednicom Udruge Slavicom Crnković te članicom Marijom Borić, upoznale su se s djelovanjem i problemima poduzetništva žena na Banovini te najnovijom situacijom izazvanom koronom i razornim potresom. Kao Klub, željele su se neposredno uključiti u zajednički projekt kako bi pomogle oživljavanju djelovanja Udruge i njezinih članica. Iz razmijenjenih informacija osmišljen je projekt, a na obostrano zadovoljstvo. Naime, zaključeno je da svima nedostaje znanja kako bi svoju ideju realizirali u projekt.

SorOptimist Klubu Zagreb Centar odobrena su sredstva za provođenje projekta u partnerstvu s Udrugom žena poduzetnica Banovina pod nazivom „Zalaganje za žene u kriznim vremenima – jačanje poduzetničkih vještina žena“. Edukacijskim programom „Poduzetničke vještine u kriznim vremenima“ želi se unaprijediti sposobnost žena (malih poduzetnica i obrtnica te onih koje žele pokrenuti posao) na području Gline i okolice pogođenog potresom krajem prosinca 2020., kako bi se efikasnije prilagodile novonastalim uvjetima tržišta rada. Žene koje će sudjelovati u programu (cca 25) upoznat će se s psihologijom poduzetništva te podučiti nekim poduzetničkim vještinama. Program daje uvid u široki spektar bitnih vještina na kojima se gradi poduzetničko (proaktivno i inovativno) ponašanje. Poduzetničke vještine poput motiviranja, upravljanja ljudima, upravljanja stresom i konfliktima te osnaživanje i delegiranje temelje se na kapacitetu osobnog učenja. Ovladavanje ovim vještinama ključna je pretpostavka uspješnog vođenja i upravljanja bilo kojim sustavom, od osobnog života do radne okoline. U edukacijskom programu angažirane su stručne i iskusne trenerice Carmen Majetić Pavić -profesorica psihologije specijalizirana za područja upravljanja ljudskim potencijalima, marketinga i prodaje i Elizabet Gašparov – stručna suradnica na projektima.  Tako se u Viduševcu u školi  u petak poslije podne i subotu ujutro okupilo 10-tak žena iz Gline i okolice te Petrinje koje vode OPG, imaju vlastite obrte, poduzetnice u nekoliko područja, kao i one koje ih žele podržati. Predsjednica  Slavica Crnković je u ime Udruge pozvala sve žene koje se bave nekim oblikom poduzetništva i imaju proizvod za daljnju prodaju da se prijave za sudjelovanje u projektu jer nemaju što izgubiti, a dobiti mogu mnogo.

    Bila je ovo zanimljiv početak učenja za sve. Traži se aktivno sudjelovanje „učenica“ pa nema zabušavanja – svatko mora dati sve od sebe. U cijeloj ovoj priči dobro je da sve one žene koje se odvaže uhvatiti u koštac s čarima i zamkama poduzetništva, nisu same, da imaju stručnu potporu jer zajedno smo jače. Učenje, rad, kreativnost, upornost, strpljivost, prilagođavanje novim okolnostima i sve drugo što treba, ostaje na njima…A tu je i digitalno doba koje nudi svoje izazove…

Za ps-portal Katica Gašljević Tomić