Ružičastom biciklijadom opet pokrenuli Glinu

Aktivnosti vezane uz obilježavanje Ružičastog listopada – mjeseca posvećenog borbi protiv raka dojke, u glinskoj su Osnovnoj i Srednjoj školi započele su 30.rujna zajedničkom fotografijom najavivši tako početak nacionalnog projekta Udruge žena liječenih od raka dojke „SVE za NJU“ „Mama budi zdrava!“, a kojem je prisustvovala i prof. Ljiljana Vukota. Isti se ove godine provodi u 70 škola diljem Hrvatske s ciljem podizanja svijesti o raku dojke i poticanja žena na preventivne preglede. Poruka “Mama, budi zdrava!” je ona koju će učenici prenijeti svojim majkama, ali i svim ženama, da brinu o svome zdravlju.


U subotu 16. listopada 2021. u Glini je održana 2. Biciklijada. Kotizacija za sudjelovanje je bila 50 kn, pa su sudionici dobili prepoznatljivu roza majicu. Sav je prihod namijenjen oboljelim ženama s glinskog područja. Biciklijada je humanitarnog karaktera, a održana je pod nazivom „PEDALU OKRENI I GLINU POKRENI!“ u organizaciji Udruge Sv. Agata, Gradskog društva Crvenog križa Glina i Srednje škole Glina. Ovaj je događaj okupio više od 40-tak biciklista različitih uzrasta. „Pedaliralo“ se 13,5 km na relaciji Glina – Donji Viduševac Dvorišće-Prekopa-Glina. u Dvorišću. Onima koji u pedalama imaju mnogo prijeđenih kilometara bilo je kratko, ali slatko…Oni drugi su shvatili da bi se trebali češće družiti s biciklom…Ali, svi su dali sve od sebe…

Oni koji su se odazvali ovoj hvalevrijednoj akciji, pokazali su da Glina ima veliko srce. Došli su biciklisti iz Topuskog – „Labudovi“ i „Cikloni“. Na podršci također treba zahvaliti dr. Željki Josić i gradonačelniku Ivanu Jankoviću, a na organizaciji dr. Sanji Štingl Vlašić i njezinim vrijednim Agatama kao i svima koji su na bilo koji način doprinijeli da se ovaj prekrasni događaj dogodi. Agate su još jednom obojile ulice Gline u ružičasto. Na kraju pedaliranja, u prostorijama glinske Srednje škole priređeno je prigodno druženje uz domjenak.


Vjerujemo da će žene glinskog kraja posvetiti dužnu pažnju poruci koja im je ove prekrasne jesenske subote na drugačiji način, ali od srca poslana. Potrebno je na vrijeme odazvati se na liječnički pregled zbog sebe, a i zbog dobrobiti svoje djece i svih do kojih nam je stalo. Jer zdravlje je dragocjeno, a život samo jedan… Stoga, ženo, majko, sestro, prijateljice – brini o sebi, misli na sebe, budi sebi bitna jer si i drugima bitna, potrebna i nezamjenjiva!

Katica Gašljević Tomić