Što će u Petrinji biti sa školama, Domom umirovljenika, Domom zdravlja i razrovanim cestama?

Sastali se za okruglim stolom članovi Inicijative građana Petrinjsko proljeće i ljudi iz čelništva Sisačko-moslavačke županije. Njihova pitanja i odogovore prenosimo u cijelosti.

SASTANAK:
Petrinjsko proljeće – Županija!
14.10.2021. Održan je sastanak predstavnika SMŽ i članova Inicijative građana Petrinjsko proljeće!
Inicijativa je tražila odgovore na konkretna pitanja koja su građani postavili putem naših kanala, a u ingerenciji su Županije.
Sastanku su prisustvovali dožupan, g. Mihael Jurić, pročelnica za zdravstvo, gđa. Nataša Acs, pročelnik za prosvjetu g. Darijan Vlahov te ravnatelj ŽUC-a g. Stipo Šapina.
U daljnjem tekstu možete pronaći odgovore na postavljena pitanja!‍🧐📲💻📖

ŠKOLE

INICIJATIVA: Svi učenici u Petrinji pohađaju školu i osiguran im je prijevoz u i iz škole.
Trenutno stanje je zadovoljavajuće, ali daleko je to od kvalitetnog rada i nadogradnje na nastavu jer za to jednostavno nema prostora te se treba užurbano raditi na izgradnji i obnovi školskih zgrada kako bi se postojeće dvije škole, OŠ Dragutina Tadijanovića i OŠ Mate Lovraka što prije rasteretile.
Mišljenja smo da su srednjoškolci u najlošijoj situaciji i nadamo se da će se što prije krenuti s dovršetkom obnove zgrade kod Gavrilovića kako bi srednjoškolci dobili svoj prostor.
SMŽ: Gospodin Vlahov predviđa da bi zgrada kod Gavrilovića, uz financiranje Svjetske banke, bila spremna za korištenje s početkom iduće školske godine dakle do 1.9.2022.
Postojeća zgrada Srednje škole Petrinja također će se obnavljati (Fond solidarnosti) te uključeni akteri razmišljaju o tome da gimnazijski programi budu smješteni u jednom dijelu postojeće zgrade dok bi se drugi dio prenamijenio u učenički dom.
Strukovna zanimanja ostala bi u budućoj zgradi srednje škole kod Gavrilovića gdje bi bili uređeni praktikumi.
INICIJATIVA: Predstavnice Inicijative navele su i da bi bilo važno raditi na modernizaciji postojećih programa te otvoriti programe za atraktivnija i modernija zanimanja budućnosti.
Držimo da je ovo izuzetno važno te bi se o tome i te kako razmišljati kako bi zadržali učenike u Petrinji te privukli učenike iz drugih dijelova županije.
Svjesni smo da otvaranje novih programa velikim dijelom ovisi o ravnatelju te ministru i nije u ingerenciji županije no smatrali smo važnim ovaj problem spomenuti jer pomoć i podrška SMŽ također je vrlo bitna.
SMŽ:Pročelnik je odgovorio da se na razini Ministarstva planiraju promjene po tom pitanju (ne samo za Petrinju) te da će se tome svakako raditi.
INICIJATIVA: gradionačelnica Komes je na sastanku rekla kako će kamen temeljac za 1.osnovnu školu biti postavljen u rujnu no to se nije dogodilo.
Zašto?
Kada je planiran početak radove i kada je planirano da se učenici 1. OŠ vrate u svoj prostor?
SMŽ: što se tiče 1.osnovne škole, plan se nije promijenio. Trenutno se priprema teren za izgradnju škole te će uskoro početi realizacija projekta.
Plan je da bi učenici 1. osnovne škole svoju novu zgradu počeli koristiti s početkom školske godine 2023./2024.

DOM ZDRAVLJA PETRINJA

INICIJATIVA: Veliki problem u Petrinji je funkcioniranje Doma zdravlja.
Zima je na pragu, vrijeme je sve hladnije, počele su kiše, uskoro će i snijeg, a pacijenti, stariji ljudi, bolesni, djeca… zdravstvenu uslugu moraju čekati vani, ispred kontejnera.
Medicinsko osoblje svoj posao obavlja u vrlo teškim uvjetima.
Plan je bio da se novi Dom zdravlja gradi u Gajevoj 40.
Što je s tim planom?
Možete li pojasniti i odluko o spajanju domova zdravlja Petrinja, Sisak i Kutina sa sjedištem u Kutini.
Što to točno znači za stanovnike Petrinje i okolnih sela?
SMŽ: Situacija u zdravstvu izuzetno je teška. Dio liječnika zbrinut je u čvrste objekte no na žalost dio liječnika još uvijek radi u kontejnerima.
Pokušava se pronaći optimalno rješenje i za te liječnike.
Što se tiče izgradnje Doma zdravlja još uvijek nije odlučeno na koji će lokaciji biti jer to uvelike ovisi o financijskim sredstvima, ali zgrada ĆE BITI IZGRAĐENA TIJEKOM 2022.godine na jednoj od te dvije lokacije.
Što se tiče spajanja Domova – provedena je analiza i savjetovanje s predstavnicima sindikata.
Analiza je pokazala da je financijski najuspješniji Dom zdravlja Kutine te isti ima najveći broj registriranih različitih zdravstvenih usluga/djelatnosti.
Spajanje Domova je administrativnog karaktera.
Trebalo bi donijeti znatne ekonomske uštede jer će biti jedna uprava.
Što se tiče zdravstvenih usluga, one bi za sva tri grada ostale iste s tim da bi Petrinji i Sisku bile dostupne dodatne zdravstvene usluge jer bi se radilo na mobilnosti liječnika (kao primjer naveden je psiholog koji odrađivao određen broj termina u Petrinji).

DOM UMIROVLJENIKA PETRINJA

INICIJATIVA: Kada će Dom umirovljenika biti obnovljen?
Koliko znamo rok je istekao u rujnu, a Dom još uvijek nije u funkciji. Gdje je zapelo?
Hoće li se pronaći rješenje barem za korisnike koji su smješteni u udaljenim dijelovima RH?
SMŽ: Što se Doma umirovljenika tiče u završnoj je fazi konstrukcijska obnova, potrebno je završiti unutarnje uređenje.
Kuhinja je u funkciji te je Dom sada u mogućnosti vratiti dio izvora prihoda.
PROCJENA JE DA BI DOM BIO ZAVRŠEN I U FUNKCIJI DO LJETA 2022. GODINE.
Što se korisnika tiče plan je bio da se smjeste u kontejnerima u Mošćenici (donacija Italije) no ti kontejneri nisu zadovoljili sve uvjete stoga se radi na alternativnom rješenju. Kao takvo predložena je ,,lovačka kuća” u Šašu kod Sunje koja je kompletno uređena te bi bila spremna za prihvat 30 pokretnih korisnika koji su smješteni u najudaljenije Domove.

CESTE

INICIJATIVA: Petrinjske ceste u katastrofalnom stanju.
Više ne postoje vrata na koja nismo kucali ni adresa na koju se nismo obratili.
Koji su planovi i realni rokovi za završetak istih?
SMŽ: do početka Aglomeracije ceste su bile u dobrom stanju. Početkom projekta Privreda je potpisala ugovor kojim se obvezala da će SVE ceste obuhvaćene Aglomeracijom vratiti u prvobitno stanje.
Niti jedna cesta nije vraćena u prvobitno stanje, a vrlo vjerojatno financije za to ne postoje.
INICIJATIVA: ??!! (bez teksta)
Što se ŽUCa tiče, iz sredstava za saniranje posljedica potresa plan je sanirati:
KUČEREVU (od PBZa do Gromove) dakle 3 km ceste u punom profilu s rubnjacima, nogostupom te zelenim pojasom. (GOTOV JE PROJET ČEKA SE GRAĐEVINSKA DOZVOLA)
Ulica Ivana Mažuranića (do bivšeg kolodvora)
Nemecovu i Bučarevu ulicu
Plan je i da u rekonstrukciju u punom profilu s rubnjacima, nogostupom, zelenim pojasom, bic.stazama ide i cesta od Praćna, preko Ul.K.Š.Đalskog, Gajeve sve do skretanja u Zagrebačku ulicu.
(GOTOV JE PROJEKT ČEKA SE GRAĐEVINSKA DOZVOLA) — na lokaciji Sisačko-moslavačka županija.