Puno očekivanja od postpotresne obnove: Bivši butik N&M na buvljaku

Novinar Antun Petračić

Posljedice katastrofalnog potresa, s obnovom po državnom modelu i tempu, svatko bez razlike na dob i spol po Banovini osjećat će godinama. Djeca  i mladi odrastat će  uz gradnju ili saniranje štete,  oni  u godinama neće uopće vidjeti, doživjeti i dočekati. Iznimka su nove brzo sagrađene građevine iz osobnih ulaganja i  privatnih  donacija, ali to su rijetke laste u (pre)velikom jatu potreba i zahtijeva.   

– Izgradnja stanova i kuća trajat će od dvije do pet godina, prva useljenja uslijedit  će sredinom proljeća iduće godine, prvi ugovori za ove radove potpisuju se u studenome – najnovije iz Zagreba poručuje Gordan Hanžek, prvi čovjek post potresne obnove Banovine. Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje procjenjuje izgradnju 2000 zamjenskih kuća i 14.000 stanova, trenutne  vrijednosti 4,5 milijardi kuna, a još i većih  troškova  ako se nastavi započeto (i još uvijek u tijeku) galopiranje cijena građevinskog materijala. 

Po Petrinji i okolici svako domaćinstvo nosi svoju sudbinu, potresne i stresne  nakon potresa  pojedinačne i skupne  priče i situacije, rekli bi, svima teško i neizvjesno, a nekima još teže…

K tome, još uvijek živimo uz povremene „opomene“ iz nemirnog i bučnog, nikako stabiliziranog  podzemlja. Kažu stručnjaci da do smirivanja treba pričekati ( i preživjeti) najmanje dvije godine.  

Gospođa Mira Modronja vlasnica je nekadašnjeg popularnog i poznatog butika  trgovine – kozmetike u haustoru Nazorove ulice br. 20. Tu je pod nazivom N&M poslovala 15 godina, a zatim iznajmljivala lokal za  znani Krojačko-trgovački obrt i salon vjenčanica Jana.  Sada  se ova  nekretnina u najužem središtu grada sastoji od „načetog“ krovišta s opasnosti urušavanja  pa preventivno poduprtog željeznim cijevima, a s južne strane jednako tako problematičnog zida, ogoljelog  nakon rušenja cjelokupne susjedne katnice Dolenca. 

– Bole me i srce i duša kada uđem u ovakav tužan i opasan,  nekada malen, ali moj prevelik i voljeni prostor. Ne dolazim često, bojim se, više sam u prolazu, samo naviru sjećanja i uspomene, uz suze i tugu.  Ovo smatram svojim  trećim djetetom, nakon sina i kćerke i njihovih obitelji – unutar bivšeg butika uz veliko zidno  ogledalo, rijetkog ostatka donedavne trgovine, priča nam  poznata Petrinjka. 

Čeka  rješenje o budućnosti, ne zna ništa pobliže hoće li se sanirati ili i ovo njeno rušiti do temelja, jer takvo rješenje  u sadašnjoj Petrinji očekuje povezanu bivšu kuću Gare Pavičića, u kojoj smo desetljećima kupovali  obuću  Šimecki.

U trgovanju je Mira Modronja  provela punih 39,8 godina i  ponosna je na svoje zanimanje, posao pun dinamike i stalnih susreta s puno  ljudi. 

– U prvom planu uvijek su prevladavali osmijeh, uslužnost i pristupačnost. Ovo osnovno  „trojstvo“  naučila sam u mladosti, kao mlada prodavačica u Glini, čime sam  nastavila  zanimanje svoga strica. Bez trgovanja ne mogu ni sada – veli naša sugovornica. 

Taj drugi dio priče o gđi. Modronja  dešava se na izdvojenom prostoru Gradske tržnice Petrinja, „buvljaku“ predviđenom za prodaju rabljene robe, gdje  svakog tjednog sajmenog utorka i isto takve žive i posjećene subote,  prodaje polovnu odjeću i obuću.  

– Sve je dječji višak od četvero unučadi i popadalo iz ormara zastresenih potresom. Čisto, uredno, cijelo, kvalitetno…- zbori  gospođa, kojoj dolasci kupaca  uz  pokretni štand  odvlače  misli i brige  o stanju haustora u Nazorovoj ulici.