Petrinjsko proljeće – Željko Softić

Članice Petrinjskog proljeća održale su dana 20. listopada sastanak s direktorom Privrede Željkom Softićem. Prenosimo vam informacije koje smo dobile tijekom tog razgovora:

Stanje prometnica

Ulica Mile Wood i 6. kolovoza je dio aglomeracije te se kao takve neće u potpunosti sanirati/rekonstruirati dok to ne bude previđeno projektom. Privreda je trenutno maksimalno angažirana na sanaciji vodovodno-kanalizacijske mreže. Dnevno se pojavi oko 100 kvarova (usko povezanih sa štetom od potresa, gdje Stožer priznaje dio troška, ali ne sve).Uz to, saniraju i rupe u makadamu kako bi ulice bile prometne. Ovakva sanacija bit će rješenje dok traje pauza u izvedbi projekta aglomeracije.

Aglomeracija

Privreda je, kao nositelj projekta aglomeracije, odgovorna vratiti u prijašnje stanje sve prometnice na kojima je radila aglomeracija. Ukupna vrijednost projekta aglomeracije povećana je za 105 milijuna kuna kako bi se odradili poslovi iz 4 područja: snimanje, kvarovi, tehnička pomoć i nadzor. Uskoro kreću natječaji za ove poslove.

Za izvođenje projekta aglomeracije EU je dosad već u dva navrata odobrila produžetak roka izvedbe. Trenutno je previđeno trajanje projekta do kraja 2023.Zasad su već izvršene određene financijske korekcije unutar projekta. Trenutno je prioritet spriječiti da su bilo kakve korekcije potrebne u budućnosti.

Opskrbni vodovod

Trenutno traju radovi na opskrbnom cjevovodu Pecki-Popova šuma. Zasad Privreda sama svojim sredstvima sanira bunare. Hrvatske vode su dale sredstva za saniranje. Privreda snosi velike troškove zbog neplaćanja vode i kupovine vode od Siska.