„Pogled“ i „Osmijeh“ na državnoj izložbi u Otočcu: Željko Lipovac i Nataša Filipović zastupali PULU Petriart

Zapis Antuna Petračića

Hrvatski sabor kulture i ove je godine organizirao  tradicionalne susrete likovnih stvaralaca iz cijele zemlje, a od 300-njak prispjelih radova za skupnu izložbu odabrano je njih 92. Svi su oni u Otočcu  postavljeni  od  17. rujna  do 23. listopada, pa je  u tome središtu Like  protekle subote održana i završnica 37. godišnjih  susreta.   Petrinjsku udrugu likovnih umjetnika Petriart predstavljalo je  dvoje autora, Željko Lipovac i Nataša Filipović. 

SLS 2021 – B1

Iz Petriarta je svojim uradcima, prema propozicijama nastalih unutar zadnje četiri godine, konkuriralo osam slikara, a za  skupnu izložbu, objavu u katalogu i mogućnost nagrade-pohvalnice stručno povjerenstvo odabralo je  intarziju  Pogled (20×35 cm) Ž. Lipovca i Osmjeh (20×27 cm), portret olovkom, Nataše Filipović. 

Na glavnom  umjetničkom skupu u Otočcu  pokazane su  različite slikarske i kiparske tehnike, radovi s olovkom, rapidografom, pastele, akvarel, tuš,  akril, ulje na platnu, kombinirane tehnike skulptura i keramike i drugih izričaja umjetnika  iz čak 29 srodnih udruga diljem Hrvatske. Uz naše Petrinjce, iz  Sisačko- moslavačke županije još su konkurirali  PULS Moslavački štrk iz Popovače i DLAN Društvo likovnih autora Novska.   

Nataša Filipović iz  Petriarta oslikala je lice svoga sina, a predsjednik petrinjske udruge, kao jedini umjetnik cijelih 37. susreta  s  intarzijom, portretirao članicu udruge Sanju Bartolin. 

-Ovo je bilo moje peto uzastopno sudjelovanje na državnoj smotri Hrvatskog sabora kulture i nazočio sam, uz Sanju Bartolin, završnici u Otočcu, s koje je  zbog obiteljskih obveza izostala Nataša Filipović. Domaćini su priredili prigodni svečani i kulturni program, ponosno i ugodno osjećali smo se u Lici. Vidjeli smo puno izvanrednih radova, razmijenili utiske i iskustva s više od ranije znanih i upoznali  nove prijatelje  –  utiske od protekle subote iznosi Ž. Lipovac. 

Kao i  Hrvatski sabor kulture, i Sisačko moslavačka županija također organizira sličnu umjetničku manifestaciju, upravo je  objavljen natječaj za Treće susrete likovnih stvaralaca, rok za prijavljivanje je do 5. studenoga, pa  će se, naravno, odazvati i „petriartovci“. 

– Upravo sam članovima razaslao poziv s uvjetima i načinom sudjelovanja, očekujem dobar odziv i kvalitetne radove, iako smo u post potresnom vremenu i svatko u svojim brigama, problemima i  teškoćama. U takvim nenormalnim uvjetima i kultura je  potisnuta u drugi plan, za  nas  likovnjake nema pravih događanja ni aktivnosti, u bližoj budućnosti Petriart je na čekanju. U teško oštećenom Hrvatskom domu izgubili smo  svoje male, ali  drage prostorije, sada smo beskućnici, bez prostora, ali i osnovnog izvora financiranja iz gradskog proračuna. Vrijeme nije sklono slikarima, malo je izložbi, nikakvih skupnih druženja, samo pojedini  članovi nađu snage i motiva, stvore nešto, ali većina ne- žali se predsjednik PULU Petriart Željko Lipovac.