Svi sveti i Dušni dan: U potresu su oštećena 1043 grobna mjesta

Napisao  i  snimio Antun Petračić

Obilježeni su  1. i 2. studeni, blagdani  Svih svetih ( Sisveti, Sesvete) i  Dušnog dana ( spomen na sve vjerne mrtve). Dva su to glavna dana u godini kada katolici  slave  sve svetce i  sjećaju se  svakog od svojih  osobnih dragih i milih pokojnika.  

Na Svi svete i Dušni dan  tradicionalno se, oduvijek i za navijek, obilaze groblja i posljednja počivališta, čiste i uređuju grobovi, postavlja cvijeće, pale svijeće, ostavljaju lampioni, služe mise zadušnice, blagoslivljaju grobišta… 

Misli, sjećanja, uspomene, molitve, nada i ufanje  u zagrobni život usmjereni su tamo u Nebesa, gdje vječni život očekuju oni bez razlike na  crkvu kojoj pripadaju i vjeru koju štuju. 

Lijepo vrijeme ponedjeljka 1. studenoga, u Hrvatskoj proglašenog državnim blagdanom s  neradnim danom, izmamilo je puno ljudi i na groblja Petrinje i okolice, a današnji vremenski pogoršan ponedjeljak izlazak iz kuća ( ili kontejnera  onih najviše stradalih u potresu) nagnao samo rijetke. 

Prvi radni dan u  studenome na redoviti je posao vratio i  djelatnike groblja u sastavu  Komunalca Petrinja,  gradske tvrtke koja skrbi o sveukupnoj uređenosti i zadaćama posljednjih počivališta, a takvih je čak – 24. Četiri su gradska groblja, a još 20 na seoskim područjima. U  ovoj godini u sastav Komunalca ušla su groblja Nebojana, Dumača, Farkašića, Vratečkog, Slane, Peckog, Gornje Bačuge (predio Janjani) i Luščana ( predio Bajlovići).  U njima  se, po proceduri jednakoj  za sva ostala groblja, održava standard čistoće i urednosti, obavljaju ukopi s  ponudom svih popratnih sadržaja, po narudžbi  obavljaju betonski poslovi, a uz sve ovo novo uvedeno je i  plaćanje  obvezatne godišnje naknade za svako grobno mjesto. 

Vezano uz ovu zakonsku obvezu  Komunalac Petrinja na  grobljima s kojima upravlja postavio je  dobro vidljive obavijesti-pozive nasljednicima, vlasnicima grobnih mjesta na ažuriranje  podataka o urednosti plaćanja godišnje pristojbe, jer se nakon deset godina nepodmirenja duga grob može oduzeti. 

Katastrofalni potresi u zadnjim danima prosinca prošle godine teško su oštetili i sva groblja u mjerodavnosti Komunalca Petrinja. 

– Od ukupno 6000 grobova  s njih  1043 urušene su nadgrobne ploče, polomili se mramorni  pokrovi, pomaknuli temelji i nastala druga oštećenja, a šteta je procijenjena na  2,481.700 kuna. Sva su groblja foto dokumentirana i takva  evidencija nastalog stanja predana Gradu Petrinja za skupno izvješće Vladi RH i EU  o  fizičkim, materijalnim i inim  posljedicama velike katastrofe – kaže Željko Tonković, direktor Komunalca Petrinja, na toj  dužnosti od 12. listopada iz ove jeseni. 

I nakon  punih deset mjeseci od podzemnih udara iz „petrinjskog rasjeda“ još je puno nesaniranih  i nepopravljenih grobova, pa Ž. Tonković poziva korisnike da to učine, a očekuje se da, uz ispravne račune od ovlaštenih izvoditelja, nastale troškove naknadno  nadoknadi država.  

– Samo Komunalno  o svome trošku vratit će prvotni izgled nekoliko spomenika od općeg kulturnog značaja i  povijesne važnosti, kao što smo uoči Svih svetih ispred kapele sv. Benedikta  uredili za nekadašnjeg gradonačelnika Petrinje  Miroslava Ebnera ( 1847.-1891.)- dodaje direktor ovog poduzeća.  

Na nasuprotnoj  strani grobne parcele uoči dvaju blagdana  podignuta je i  ploča obitelji Gregurinčić, ispred koje od ove jeseni počiva bivši gradonačelnik Petrinje dr. Miroslav-Grga, a trajno i sigurno učvršćenje napravit će njegova supruga Dragica. 

Ministarstvo kulture i medija RH preuzelo je brigu o saniranju u potresu teško oštećene kapele sv. Nikole čudotvorca, na pravoslavnom groblju u sastavu središnjeg groblja Petrinje. Oko ostataka stare crkvene građevine postavljene su skele, a na otkrivenom krovištu nazire se ugrađena drvena noseća konstrukcija.

Neposredno  pred Svi svete, 30. listopada,  u obiteljsku grobnicu s južne strane kapele, pokopan je najstariji Petrinjac, Josip Lochert, krojač po zanimanju, umro sa 100 godina i nepuna dva mjeseca, rođen  u rujnu 1921. Dva nova ukopa na početku studenoga slijede ove srijede, a po svim grobljima na mramornim ili betonskim pločama  ostali su epitafi, trajni pisani tragovi sjećanja živih na  pokojnike.

„Spomenik podižem sam sebi za života“ izdvaja se poseban natpis, izgleda bez roda i poroda pokopanog, jer su  unutar nedovršenog betonskog okvira prevladali trava i korov. 

„Otac plače, majka suze lije, braća kažu nema najmilije“- epitaf 8-godišnjoj djevojčici. 

„U brižnom radu i trudu znoja, živiste samo za djecu svoju. A iza groba u duši našoj, vječan je spomen ljubavi našoj. Zahvalna djeca“  

„Tebe više nema, ovaj kamen je naša uspomena, sudbina ti život uze, majci osta bol i suze“ (pozdrav sinu Željku).

„Ljubav i hvala svih nas, u mir  vječni prati vas“ ( djeca svojim  roditeljima)

Svako grobno mjesto  nosi  vlastitu priču,  sudbine i sjećanja potomaka na one kojih više nema. Od groba do groba, neizmjerni su načini pokazivanja osjećaja i vizualnog izražavanja ljudske povezanosti, odanosti i ljubavi, ali  i znakova vjere i ljubavi za Boga.   

U Komunalnom nam skreću pozornost na  grobno mjesto iza kapele Presvetog Trojstva. Kada bi se određivao neki redoslijed izuzetnih i rijetko viđenih, zasigurno bi u konkurenciju ušao nisko metalno ograđen, cvijećem znalački ukrašen, a s dominiranjem visoke bijele kamene statue, pravog umjetničkog kiparskog djela. Na ovo  vječno mjesto postavljan je čak s velikom  dizalicom dugačkog kraka.  Grob je to Jasne Berend i predaka iz obitelji Hangi. Lijepo, posebno!